Brabants Licht - Melanie Rijkers
Trotse tienermoeders

De Bredase fotografe Melanie Rijkers – die ook werkt onder de naam MeRy – timmert al een tijdje flink aan de weg. Bezoek haar website maar eens  (www.mery.nl) en je ziet meteen dat ze van diverse markten thuis is, van modelfotografie tot bruidreportages, van eigen werk tot publicaties. Zo gaf ze in eigen beheer fotoboeken uit over ondermeer het huis van een honderdjarige vrouw en over roodharigen. Sinds zij in 1996 afstudeerde aan de academie St. Joost is MeRy echter vooral gefascineerd door het vrouwelijk lichaam en dan in het bijzonder de – wat ze noemt - ‘vormtaal’ van zwangere vrouwen.

In 2006 begon zij aan een project rond tienermoeders. Via een oproep wist zij in contact te komen met tientallen jonge moeders (van 16 tot 23 jaar) die bereid waren om zich letterlijk bloot te geven voor de camera. Sommigen nog zwanger, anderen met hun kind. Het project leidde recent tot de uitgave van een mooi fotoboek met de titel PUUR. Trotse tienermoeders. Je zou kunnen zeggen dat het boek een tegenwicht biedt aan alle informatie waarin het fenomeen tienermoeders toch vooral gezien wordt als problematisch. En hoewel de in het boek opgenomen interviews ook duidelijk maken dat het leven van menig tienermoeder bepaald niet over rozen gaat, is de algehele sfeer er een van liefde, kracht en schoonheid. Dat komt denk ik ook omdat MeRy erin slaagt de vrouwen te fotograferen zoals ze zich zelf graag willen laten zien en misschien ook mooier en bijzonderder dan ze zelf gedacht hadden. En dat laatste is beslist niet te danken aan allerlei trucs uit de glamourfotografie. Hooguit zou je kunnen zeggen dat de lichamelijke schoonheid extra goed tot haar recht komt tegen de zwarte achtergrond waarvoor gekozen is. De puurheid zit niet op de laatste plaats in de gezichten, en dan natuurlijk vooral de ogen. ‘Jonge vrouwen hebben nog de onschuld die oudere vaak verloren zijn’, schrijft MeRy in het voorwoord van haar boek. ‘Striae en andere zaken die zichtbaar blijven na een zwangerschap, worden trots en zonder gêne getoond. Er is geen portret door mij bewerkt, dit zijn echte vrouwen van vlees en bloed. Hiermee wil ik tevens de plastic fantastic generatie kennis laten maken met de naakte waarheid van een moederlijf. Dit is echt, dit is PUUR’.

Voor Brabants Licht selecteerde ik 14 foto’s uit het boek.

Joep Eijkens

MeRy/Melanie Rijkers: PUUR. Trotse tienermoeders. Tekst Miranda Baas. Uitgeverij d’Jonge Hond. Isbn  978-90-89101-03-7. Prijs €19,95.