INHOUD BRABANTS LICHT
CUBRA HOME
INDEX AUTEURS
 

Het kopieerrecht

© 2005-2018 berust bij de respectieve auteurs.

© van deze digitale presentatie: Stichting Cultureel Brabant / CuBra.

 

 

Brabants Licht

Fotografie door Brabantse fotografen

Onder redactie van Joep Eijkens

 

De schilderachtige Brabanders van Gerardus van Mol

Door Joep Eijkens

Diverse Brabantse fotografen hebben Noord-Brabant vastgelegd zoals we het nu niet of nauwelijks meer kennen. Martien Coppens is de bekendste en verreweg de belangrijkste, niet op de laatste plaats omdat zijn oeuvre zich niet tot Brabant beperkt. Fotografen als Gaston Remery en Noud Aartsen horen er zeker bij. En in dit rijtje past ook Gerrit alias Gerardus van Mol aan wie onlangs een boek (en een tot en met 20 januari bij Pennings Foundation te Eindhoven lopende expositie)  werd gewijd bij gelegenheid van zijn 90ste verjaardag. Brabant wereldwijd. De fotografie van Gerardus van Mol is uitgegeven door de Stichting  C.R. Hermans, voorheen de Stichting Brabants Foto-archief, een geesteskind van de helaas vroegtijdig gestorven fotohistoricus Jan Coppens, zoon van Martien.

De drijvende kracht achter het hele project is bestuurslid Jac. Biemans die Van Mol al sinds 1983 volgt. Het was door een groot artikel in het Eindhovens Dagblad met de kop 'Rembrandt onder de fotografen...' dat Biemans kennis maakte met het werk van de getalenteerde amateurfotograaf. Een fotograaf die jarenlang wereldwijd opereerde door zijn foto's in te zenden naar tal van internationale fotosalons en daarbij regelmatig in de prijzen viel. Dat verklaart ook waarom hij diverse foto's van een Engelse titel voorzag.

Mede op basis van vele gesprekken met Van Mol schreef Biemans de tekst voor het boek.

Hij deed ook het belangrijkste selectiewerk. De definitieve selectie - 'uit een paar honderd foto's' -  kwam tot stand in samenwerking met Emy Thorissen, conservator van de Brabant-Collectie die zich bevindt op Tilburg University. Biemans: “We hadden ook iets kunnen doen met de sportfoto's en familiefoto's van Gerrit maar we hebben het toegespitst op de Brabantse mens.” Het gaat om ca. 100 foto's uit de periode 1965-2005.

Voor Brabants Licht koos ik een aantal foto's die een goed idee geven van het werk van Gerardus van Mol dat voorbestemd is om opgenomen te worden in de eerder genoemde Brabant-Collectie. De Eindhovense fotograaf had niet op de laatste plaats oog voor Brabanders die al in zijn tijd bijna uitgestorven waren. Enerzijds boeren die de moderne tijd grotendeels aan zich voorbij lieten gaan en nog vasthielden aan oude gewoonten en gebruiken – zoals Sjo en Marinus uit Best die ook door Toon Michiels vereeuwigd èn beroemd gemaakt werden –  anderzijds min of meer excentrieke figuren. Om ze onder één noemer te brengen: schilderachtige, dus fotogenieke types. Al met al een opmerkelijk oeuvre.

Voor een interview met Gerardus van Mol in Brabant Cultureel: KLIK HIER

‘Brabant wereldwijd. De fotografie van Gerardus van Mol’. Door Jac. Biemans. Een uitgave van de Stichting C.R. Hermans. Isbn  9789082704525. Prijs € 29,95.

 

'Take every care of the dogs'.  De Soerendonkse 'kluizenaar' Piet 'de Greef'. Foto Gerardus van Mol.

Hendrik van Rulo won vele horloges op de kermis. Liempde 1992. Foto Gerardus van Mol.

 Mie Verdonk-van der Pol. Spoordonk, 1978. Foto Gerardus van Mol.

 

Driek van Lieshout. Liempde, 1977. Foto Gerardus van Mol.

 Anna en Janske van der Velden. Liempde, mei 1981. Foto Gerardus van Mol.

 

 Grard Sientje met zijn honden, Zeilberg (de Peel). Foto Gerardus van Mol.

 

  'There is thunder in the air'. Kunstenaar Teun Gijssen. Geldrop-Riel. Foto Gerardus van Mol.

 

 'Go to heaven'. Sjo biddend bij Marinus op zijn sterfbed. Best, 1978. Foto Gerardus van Mol.

Gerrit van Mol laat één van de vele kleurenfoto's zien die hij van Teun Gijssen maakte. Foto Joep Eijkens.