Brabants Licht - Emily Wiessner
Stil

In de Lambertuskerk te Etten-Leur is tot en met 30 april de fototentoonstelling ‘Stil’ van Emily Wiessner (Dordrecht, 1951) te zien. Zoals de titel al suggereert heeft de beeldend kunstenares voor deze expositie zoals het noemt ‘stille foto’s’ geselecteerd, aangepast aan de kerkelijke ruimte.
Wiessner noemt zich verslaafd aan fotografie en treedt wat dat betreft in de voetstappen van haar overgrootvader en grootvader. ‘Het brengt me daar waar ik wil zijn, in allerlei wonderlijke werelden’, schrijft ze er zelf over. ‘Er zijn ogen-blikken van/met kinderen die me jaren vasthouden, zo intens, zo diep, zo treurig soms. Blikken van aftasting - vreugde -afstand - toenadering - vragen en van honger - angst - wanhoop - liefde. Kinderen uit allerlei culturen en toch in basis allemaal hetzelfde.  Er zijn ogen-blikken met libellen: zo puur - zo klein, zo mooi. Of van een kikker: goud - oranje - groen, soms met een brede lach.
Uren in een poel, en maar wachten tot ze aan je gewend zijn en denken dat je er altijd al was
(kortetermijngeheugen? ik zal het nooit weten, en ik hoef het ook niet te weten, het ís!). En dan voorzichtig héél stil proberen tot + 15cm dichtbij te komen. Je zou als kikker wel gek zijn om te blijven zitten, maar soms, komen ze naar je toe, knabbelen ze aan je benen - ook weer niet goed: té dichtbij! Gouden ogen - gouden uren!  Ogen, ja, ik heb wat met ogen, ze spreken soms boekdelen’.
Emily Wiessner ,die zich ook bezig heeft gehouden met het maken van sieraden, schilderijen en keramiek, exposeerde op diverse plekken in binnen- en buitenland.
Voor Brabants Licht selecteerde ik zeven foto’s uit een ruime selectie van de fotografe zelf.
Als er iets uit spreekt dan wel haar liefde voor kinderen, natuur en niet op de laatste plaats uitgesproken kleuren.

Joep Eijkens