Brabants Licht - Bart Van der Moeren - Straatkinderen van Boekarest - 11 foto's


Brabants Licht wil een podium zijn voor fotografen uit Noord-Brabant. Toch zullen we af en toe even over de grens gaan. Zoals in het geval van Bart Van der Moeren uit Turnhout. Hij was begin oktober een van de al of niet (semi-)professionele fotografen die hun werk lieten bespreken tijdens Breda Photo. Ik zag er opnieuw zijn serie over straatkinderen in Boekarest, een serie die me vorig jaar al trof bij de helaas laatste editie van het Internationale Fotofestival Turnhout. En dat eigenlijk alleen al door die ene foto van een kleine jongen in de metro, een aangrijpend beeld van eenzaamheid.

Bart Van der Moeren (1977) studeerde in 1999 af als fotograaf aan de KDG-Hogeschool te Antwerpen en maakte diverse reizen in het voormalige Oostblok. In de hoofdstad van Roemenië richtte hij zich op de problematiek van straatkinderen. ‘Boekarest telt naar schatting 3000 straatkinderen’, schrijft hij in een korte toelichting bij zijn serie. ‘Na de val van het communisme sloten vele weeshuizen hun deuren waardoor de kinderen op straat belandden. Drugs, prostitutie, ziektes en misbruik behoren tot het dagelijkse leven. Tijdens de strenge winters warmen de kinderen zich aan de warmwaterbuizen in de riolen.
De reportage benadrukt vooral de eenzaamheid. De straatkinderen hebben niemand en zijn vergeten door overheid, familie en de buitenwereld.’

e-mail: bartvandermoeren@yucom.be 
Website van Bart Van der Moeren