Brabants Licht - Uitverkoren: John Lommen en Henk van den Anker

Foto Nationaal is de belangrijkste, jaarlijks terugkerende fotowedstrijd voor Nederlandse amateur-fotografen. Er is ook een expositie aan verbonden die momenteel te zien is tijdens de manifestatie Breda Photo. Uit 139 ingezonden series van ieder vijf foto’s koos een jury 17 series. De regio Tilburg is vertegenwoordigd met twee fotografen: Tilburger Henk van den Anker van fotogroep TEMA en John Lommen uit Berkel-Enschot, lid van fotogroep Feniks.
Van den Anker maakte in de Franse kustplaats Le Tréport een gelijknamige serie in zwart-wit. Van Lommen werden zelfs twee series uitverkoren. Zijn serie in zwart-wit omvat vijf portretten van mensen die hun gezicht tegen een glasplaat drukken. 
De kleurenserie is getiteld After Midnight en toont lichamen in geabstraheerde vorm. Zelf schrijft Lommen hierover: ‘Deze kleurenserie probeert een beeld te geven van activiteiten die vaak na middernacht plaatsvinden. Dan gaat de jeugd pas erop uit, dan wordt er gedanst, toont men zich op nachtelijke feesten op allerlei manieren, waarbij grenzen soms niet meer lijken te tellen, kortom is het tijd voor sex, drugs en rock and roll. Omdat het een schimmig gebeuren is, ver van mijn eigen wereld, heb ik  gekozen voor wazige beelden die niet meteen ‘bloot leggen’ wat er gebeurt maar de suggestie van het ongebreideld en bandeloos genieten proberen op te roepen.’

Brabants Licht presenteert hierbij alle drie de series.

Joep Eijkens

Henk van den Anker:

 

John Lommen: