Brabants Licht - Anja van Eersel
‘Kijken achter de oppervlakkigheid’

De Tilburgse fotografe Anja van Eersel (1958) studeerde aan de Academie voor Beeldende Vorming te Tilburg en volgt momenteel een opleiding op de School voor Fotografie te Breda. Woorden als ‘passie’ en ‘uitdaging’ gebruikt ze om aan te geven hoe belangrijk fotografie voor haar is. “Het gegeven dat je in een fractie van een seconde een fragment uit het leven kunt bevriezen blijft me fascineren”, licht ze toe. “Dat leven is natuurlijk een onuitputtelijke bron van inspiratie.” Ze noemt zichzelf  ‘een echte mensenfotograaf’ die ‘de mens in al zijn eenvoud en
schoonheid’ wil tonen. “Daarnaast wil ik ook graag de eenvoud en stilte vastleggen. Het is een zoektocht die steeds meer vorm gaat krijgen. Rust zoeken in beelden die de hectiek doen verstillen, dat vind ik steeds meer een uitdaging. En ik ontdek dat die eenvoud heel dichtbij gevonden kan worden.”
“Fotografie is voor mij een vorm van expressie waar ik me gelukkig in voel en die me meeneemt in mijn zoektocht naar verdieping, naar het kijken achter de oppervlakkigheid”, vervolgt ze. “Dat proces neem ik natuurlijk ook mee in het beroepsmatig bezig zijn met fotografie. Als freelance fotograaf werk ik graag in de sociale sfeer, Ik beweeg mee met een bruiloft, een ritueel, een feest maar ook maak ik in opdracht portretten. Ik sta voor veel open want ik zie echt alles als een uitdaging.”

Voor Brabants Licht selecteerde ik 12 foto’s die volgens mij  een goed idee geven van het werk van Anja van Eersel. Verstilling en ontmoeting zijn daarin duidelijk terug te vinden. En het lijkt wel alsof de vrouwenportretten in zwart-wit  nog het sterkst werken in combinatie met zulke stillevens als een lege bank of een strand zonder mensen.

Joep Eijkens

Voor ander werk van Anja van Eersel:  www.anjavaneersel.nl