Interview met

Ed Schilders

INDEX SCHILDERS HOME INTERVIEWS AUTEURS TEKSTEN BRABANTS SPECIAAL


Boeken, boeken en nog eens boeken domineren de woning van Ed en zijn vrouw Margriet. Het huis bevindt zich in een noordelijke wijk van Tilburg.
Hoeveel, Ed?



“Zo'n duizend of acht, denk ik. Ik heb ze nooit precies geteld.”
Dat zal bij de recente verhuizing nogal wat voeten in de aarde hebben gehad?
“Het leek inderdaad bijna op een grote militaire operatie.”



Ed heeft die operatie minutieus beschreven in zijn columns in De Volkskrant. Dat verhaal over de boekverhuizing valt te lezen in Mousebits boekverhuizing.

Ed Schilders bezit niet alleen veel boeken, hij schrijft er zelf ook. Naast wekelijkse columns in De Volkskrant en Het Brabants Dagblad heeft hij meerdere boeken en bundels vervaardigd, soms in samenwerking met andere schrijvers. Zijn bekendste werk is ongetwijfeld Moordhoek, het verslag over een onderzoek naar de moord op het negenjarige Tilburgse meisje Marietje Kessels, dat in 1900 op brute wijze werd verkracht en vermoord in de kerk van de Noordhoek, een gruweldaad die een schok in de toenmalige textielstad teweeg bracht.

Herhaling voorlezen Moordhoek (102 Kb)



Was er nog genoeg materiaal over die moord in archieven te vinden?

Lege archieven (172 Kb)


Na publicatie van Moordhoek volgde de productie van een theaterstuk en de oprichting van het Marietje Kessels project, een project om kinderen weerbaar te maken tegen seksueel geweld.
Ed Schilders is blij met die follow-up.

Gevolgen Moordhoek (55 Kb)

Marietje Kessels ligt, tezamen met familieleden, op de begraafplaats aan de Bredaseweg. Haar graf wordt gedomineerd door een grafmonument dat betaald is door giften uit de Tilburgse bevolking.
We bezoeken de begraafplaats en Marietje's graf.

Graf Marietje (62 Kb)



Moordhoek is mooi geschreven, zoals veel lezers ontdekt hebben.
Bestaat er een formule om mooi te leren schrijven?

In ieder geval lezen, veel lezen.

Toch hoor je tegenwoordig veel praten over 'ontlezing'. Steeds minder mensen lezen nog een boek. Levert dat dan geen gevaar op voor toekomstige generaties schrijvers?

Gevaar?! (109 Kb)

Van alle kunsten zit schrijven in zekere zin in de moeilijkste hoek. Waarom is dat?

De vloek van de schrijver (230 Kb)

Trouwens, niet alleen het schrijven en lezen staan onder druk. Ook het boek als 500-jarig medium lijkt gevaar te lopen door nieuwe technische ontwikkelingen. Het boek overleefde de opera, de radio en tv, de grammofoon en de film. Zal het boek ook de nieuwste bedreiging, namelijk internet, weten te weerstaan?

“Wat dacht je?” (99 Kb)

Toch worden sommige boeken al niet meer gepubliceerd, onder invloed van internet. Naslagwerken, bijvoorbeeld. Is dat geen verarming?

“Ook een verrijking” (124 Kb)

INDEX SCHILDERS HOME INTERVIEWS AUTEURS TEKSTEN BRABANTS SPECIAAL