INHOUD RKJW
CUBRA HOME

 

Jos Naaijkens

UIT DE RIJKE GESCHIEDENIS VAN DE TILBURGSE DRUKKERIJ R.K. JONGENSWEESHUIS


 

De Engelbewaarder, De Meiboom en illustrator Frans Mandos

 
Frans Mandos

Frans Mandos, geboren te Tilburg (1910), woonde en werkte tot 1963 in deze stad. Daarna verhuisde hij naar Hilvarenbeek. In 1977 is hij overleden. Evenals zijn broer Kees (1913-2001) was hij een productief en veelzijdig beeldend kunstenaar.

Frans vervaardigde glas-in-lood ramen, wandkleden, wandschilderingen, glasmozaďeken en sierbeton. Met zijn grafisch werk van o.a. ex librissen, kaarten en illustraties in boeken en tijdschriften werd hij erg bekend.

In het leesboekje ‘De Meiboom 1’ (1947) en het tijdschrift ‘De Engelbewaarder voor de jongere lezertjes’ jaargang 59 (1947-1948) treffen we werk van hem aan.

 

De Meiboom 1 (1947)

Voor de leesboekjes ‘De Meiboom’ ontwerpt Frans de omslag. Op de allereerste bladzijde van deel 1 staat het bekende versje ‘’s Avonds als ik slapen ga’ met een illustratie van Frans.

Verderop in het boekje een verhaal over Sneeuwwitje met illustraties van zijn hand. 

  

Drie bijdragen uit de Engelbewaarder voor de jongere lezertjes - Jaargang 59 (1947-1948)

Sint Jozef gebruikte een ladder
Illustraties Frans Mandos – auteur niet bekend

Er kwamen de laatste tijd wat rare mensen in de hemel vonden de heiligen. Sint Petrus begreep er niets van. Wat bleek… Achter in de hemel had Sint Jozef een grote ladder tegen de muur staan. Zijn vrienden die hem op aarde bijzonder vereerd hadden konden zo de hemel in. “Ze horen hier niet thuis. Weg met die vrienden van je!”,  zei Sint Petrus.
Maar onder die vrienden bevonden zich ook Maria en Jezus. Sint Jozef was het niet met Sint Petrus eens en wou daarop de hemel verlaten. Gelukkig kwam het allemaal goed. Sint Jozef mocht van Sint Petrus de ladder laten staan en al zijn vrienden en Maria en Jezus mochten in de hemel blijven.

  

naar amerika
Illustraties Frans Mandos – auteur Frater Casimiro

Een jongen wordt ernstig ziek. Zijn longen functioneren niet goed meer. De ouders waren bang dat hij niet meer beter zou worden. Maar er was hoop…
In Amerika kon hij goed geholpen worden. De ouders waren dolgelukkig.

En dan tot  slot de moraal van het verhaal: ‘Kijk, zoveel houden een vader en moeder van hun kind. Zo is het ook bij jullie.
Weet je wie ook veel voor je gedaan heeft? Ga maar eens voor het beeld van Jezus staan. Ja, kijk maar eens goed naar het Hart.
Wat doe je voor je ouders? Wat doe je voor Jezus? Hebben ze geen verdriet van je? – Dan is het in orde.’

 

 

Een Vacantiedag
Illustraties Frans Mandos – auteur Aug. Asthuis

Een bijzondere bijdrage. De naam Frans Mandos komt in de tekst voor. Maar er wordt bij verteld: ‘Doe niet als hierboven Frans Mandos: Sla geen blauw oog-en sla geen tand los!’

 

 

Bronnen.
Anton Eijkens, Frans Mandos 1910-1977, Hilvarenbeek, 1980
N.N., de Engelbewaarder voor de jongere lezertjes jrg. 59, Tilburg, 1947-1948
N.N., De Meiboom 1, Tilburg, 1947