INHOUD RKJW
CUBRA HOME

 

Jos Naaijkens

UIT DE RIJKE GESCHIEDENIS VAN DE TILBURGSE DRUKKERIJ R.K. JONGENSWEESHUIS


 

De Meiboom en illustrator Kees Mandos

 

 

Kees Mandos

Geboren te Tilburg op 21 september 1913
Overleden aldaar op 25 december 2001

Kees Mandos was een productief en veelzijdig kunstenaar. Bekend zijn de wandschilderingen, illustraties in boeken, glas-in-lood ramen en ex librissen.

Zijn inspiratie haalde hij uit de hem omringende omgeving. Dicht bij huis, o.a. in zijn eigen tuin, ontwaarde hij de mooiste vormen en kleuren. Dingen die hij tegenkwam nam hij vaak mee naar huis om ze daar op zijn atelier te bewaren. Visgraat, skeletjes van dode diertjes, stenen, bladnerven. Het alledaagse wat dichtbij was boeide hem.

 

Rijmkroniek van Tilburg

 

 

 ‘Rijmkroniek van Tilburg’ is een gedenkboek geschreven door Anton Eijkens. Gekalligrafeerd en van aquarellen voorzien door Kees Mandos. Het boek is in 1946 aangeboden aan burgemeester J. van de Mortel bij zijn afscheid als burgemeester van Tilburg.

 

Herdenkingsboek Tilburgse oorlogsslachtoffers


Herdenkingsboek in een glazen vitrine.

Een bijzondere opdracht in 1949 betrof het kalligraferen van een herdenkingsboek met daarin de namen van Tilburgers die tijdens de Tweede Wereldoorlog waren omgekomen. Dit boek ligt in de kapel Onze Lieve Vrouw ter Nood in Tilburg. Het bevat op datum de namen van de Tilburgse oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Iedere dag wordt een bladzijde omgeslagen waarmee de gevallenen van de betreffende dag worden herdacht.Driekoningen in Oirschot.
Illustratie van Kees Mandos.Ex libris Piet Heerkens in 1942 ontworpen door Kees Mandos.
Pater Piet Heerkens (1897-1944) schreef gedichten in het dialect van Tilburg.

  

De Meiboom 1 

De eerste druk van De Meiboom 1 verschijnt in het jaar 1947. Het boekje bevat leesstof bestemd voor de leerlingen van het tweede leerjaar. Nu groep vier. Op de titelpagina zijn de illustrators Frans en Kees Mandos vermeld. Frans is de oudere broer van Kees. Frans ontwierp in 1945 de afbeelding van een meiboom voor de titelpagina.

 

Met het varken op wandel

Het verhaaltje ‘Met het varken op wandel’ uit De Meiboom 1 is van illustraties voorzien door Kees Mandos. Hij ontwierp ze in 1944.

 

Slapen is er voor Knor niet voor lang bij. Zijn baas Pijpekop komt eraan gelopen. Hij heeft een touw en een stok in zijn hand.

 

Knor mag mee uit, naar de stad. Pijpekop bindt een touw om de linker achterpoot. Maar Knor vindt dat touw om zijn poot maar niets en loopt hard weg.

 

Boer Kwakkel, de buurman van Pijpekop, weet Knor te vangen.  

 

Vogeltjes in de bomen lachen Knor uit. Ze zingen: ‘Knor wordt naar de stad gebracht en daar lekkertjes geslacht !!!’

 

Ze komen bij een onbewaakte overweg.

 

De stok van Pijpekop kletst tevergeefs op de rug van Knor. Knor is niet van de rails af te krijgen.

 

Passagiers in de trein denken dat er een ongeluk gebeurd is. Als Knor na enige tijd van de overweg is lopen Pijpekop en zijn ‘vriend’ richting stad. ‘Knor, je bent een ezel van een varken !!!’, mompelt Pijpekop.

 

Bronnen.
Frater Sigebertus Rombouts en anderen, De Meiboom 1e deeltje, 2e leerjaar, Tilburg, 1947
www.cubra.nl/De-paap-van-gramschap/
Jeroen Ketelaars, Levensbeschrijving van de Tilburgse kunstenaar Kees Mandos, Tijdschrift Tilburg, jaargang 20, nummer 3, december 2002