INHOUD RKJW
CUBRA HOME

 

Jos Naaijkens

UIT DE RIJKE GESCHIEDENIS VAN DE TILBURGSE DRUKKERIJ R.K. JONGENSWEESHUIS


Sinterklaas gefopt

 

Klik hier om het complete boek te downloaden als PDF

 

 

 

 

Op blz. 5 wordt de toon gezet…

 

 

 

Jantje en Liesje, twee kinderen uit een gezin waar het allemaal niet zo mee zit. Vader is al lang  ziek en de inkomsten in het gezin lopen terug. Hij waarschuwt de kinderen al maar vast en zegt dat Sinterklaas dit jaar niet veel zal brengen. ‘Kinderen, we hebben maar een dunne schoorsteen op het huis’.  

 

Even verderop in de buurt staat een groot huis met een grote schoorsteen. De kinderen gaan er eens kijken en mogen binnen komen. De bewoners zijn een majoor en zijn vriendelijke vrouw. De kinderen worden hartelijk ontvangen.

 

  

 

Mevrouw neemt plaats achter de piano en er worden sinterklaasliedjes gezongen. De volgende dag brengen Sinterklaas en Piet een bezoek aan de school van Jantje en Liesje. Op 5 december, sinterklaasavond, mogen de kinderen bij de majoor en zijn vrouw de klomp zetten. 

 

Er worden verlanglijstjes gemaakt en in de klomp gelegd. Maar Jantje en Liesje mogen niet hun achternaam (Jansen) op de lijstjes vermelden.

 

En nu komen we meer over de titel van het boekje te weten…

 

Liesje wil bovenaan op het lijstje ‘Liesje Jansen’ schrijven.

Mijnheer zegt: ‘Jansen mag er niet bij, anders snapt de Sint dat hij gefopt wordt. Alleen maar Liesje’. Met andere woorden. Als de Sint en Piet ‘Jansen’ lezen denken ze dat ze op het verkeerde adres zijn. Niet het huisadres van de kinderen, waar ze ook nog iets moeten brengen.

 

 

Naar aanleiding van het bezoek van Sint en Piet aan de school bij Jantje komt nog even iets ter sprake…

Jantje heeft gezien dat de Zwarte Piet op school een zwart gezicht en een witte hals had. Maar voor alles is een oplossing.

Zoals we hieronder lezen is Pedro, de oudste en beste knecht van de Sint, gewond geraakt. Sint moet op zoek naar een nieuwe knecht. Hij laat in Spanje een advertentie in de krant plaatsen.

 

Op de advertentie komt een blanke loodgieter af. Hij wil wel met Sinterklaas naar Nederland. Volgens de Sint een geschikt persoon want hij kan goed tegen de regenpijp kruipen. Bovendien lezen we hieronder dat de Sint wel een oplossing voor zijn blanke huidskleur heeft. Zwarte schoensmeer…

 

 

 

Het is zo ver. Het is 6 december.

 

Bij de kinderen thuis heeft de Sint op tafel ‘gereden’. Kleine chocoladelettertjes, suikerbeestjes en nieuwe kousen. Een trui en een mondmuziekje voor Jantje en een windjack en gekleurde kralen voor Liesje.

 

Bij de majoor en zijn vrouw heeft de Sint een timmerdoos voor Jantje en een pop voor Liesje gebracht.  

 

Als de kinderen met de timmerdoos en pop naar huis gaan heeft mevrouw nog een wijze raad: ‘Jantje en Liesje vertelt er nu nooit iets van, tegen niemand, anders haalt Sinterklaas alles terug’. De twee zullen er voor zorgen.

 

De auteur van het boekje is E. Fiks. Een pseudoniem voor Frater Franciscus Xaverius van Ostaden. We kennen hem vooral als schrijver van de ‘Puk en Muk’-boeken. Bij deze reeks gebruikt hij de schuilnaam Frans Franssen.

 

Frater Franciscus Xaverius van Ostaden.

 

De illustraties zijn van de hand van Leo van Grinsven (geboren te ’s-Hertogenbosch in 1912).

 

 

Titelblad ‘Sinterklaas gefopt’.

 

Bidprentje Frater M. Franciscus Xaverius van Ostaden.

 

Bronnen.

E. Fiks, Sinterklaas gefopt, Tilburg, 1955.

Caesarius Mommers & Ger Janssen, Zwijsen een passie voor uitgeven, Tilburg, 1997.

Regionaal Archief Tilburg, Collectie bidprentjes.