INHOUD RKJW
CUBRA HOME

 

Jos Naaijkens

UIT DE RIJKE GESCHIEDENIS VAN DE TILBURGSE DRUKKERIJ R.K. JONGENSWEESHUIS


Voor mijn Kind

Een Prentenboek voor de heel kleinen

  

  

 

In 1950 is het boekje uitgegeven. Frater M.C. Versteeg heeft het voorzien van gebeden-rijmpjes. De 15 gekleurde afbeeldingen zijn van de hand van Ida Bohatta-Morgurgo. 

 

Ida Bohatta-Morpurgo is een Oostenrijkse illustratrice. Op de titelpagina lezen we: “…de groote kindervriendin en bekende kunstenares…”  Geboren in Wenen op 15 april 1900. In haar geboortestad komt ze op 14 november 1992 te overlijden. Reeds op jonge leeftijd voorziet ze kinderboeken van illustraties en soms ook teksten.

 

 

Ida Bohatta-Morpurgo

 

Frater M.C. Versteeg (kloosternaam frater Cassianus) is geboren te Kerkdriel op 15 mei 1884.  Overleden in het Moederhuis van de Fraters te Tilburg op 24 mei 1956. Hij is als onderwijzer werkzaam geweest op lagere scholen te ’s-Hertogenbosch en Tilburg (Capucijnenstraat en Elzenstraat).

 

 

Frater M.C. Versteeg (1884-1956)

 

Hij is de samensteller van o.a. de leesmethode ‘Echt lezen’, ‘Het prentenboek van de eerste H. Communie’, ‘Het prentenboek van de kinderbiecht’ en ‘Het prentenboek van het Heilig Vormsel’. En wie kent niet de door hem geschreven boekjes ‘De marmot met het gouden belletje (twee delen)’, ‘Vlugge slang’ en ‘Wilde roos’.

 

Uiteraard is het boekje ‘Voor mijn Kind’ voorzien van een stempel van de ‘Keurraad voor roomsche jeugdlectuur’. Vijftien afbeeldingen in pastelkeur van Ida zijn voorzien van ‘…gebeden-rijmpjes…’ van de hand van Frater Versteeg. Zowel de afbeeldingen als de teksten zijn doordrenkt van het Rijke Roomse Leven.

 

Op de bladzijden 4 en 5 staat de eerste bijdrage. Een morgengebed.

 

 

 

Het kerstfeest is op vier bladzijden vertegenwoordigd.

 

 

 

 

 

Ter afsluiting een avondgebed met de veertien engeltjes.  

 

 

 

 

Talloze schilderijtjes zijn in omloop geweest (en nu nog te koop) met een afbeelding van veertien engeltjes rondom het bedje van een kind dat gaat slapen. Illustratie: Jeanne Hebbelynck (Gent 1891- Gent 1959).

 

 

Illustratie Jeanne Hebblynck

 

En ter afsluiting, zoals in veel boekjes van het Jongensweeshuis, een poging om ouders in verleiding te brengen voor hun kroost boekjes van ’Roomsche jeugdlectuur’ aan te schaffen. Frater M.C. Versteeg is ook met enkele boekjes vertegenwoordigd.

 

 

 

Bronnen

M.C. Versteeg, Voor mijn Kind, Tilburg, 1950 (Drukkerij van het R.K. Jongensweeshuis,

   Tilburg).

Wikipedia, Ida Bohatta-Morpurgo.

Ronald Peeters, De Paap van Gramschap, Tilburg, 1992.

Regionaal Archief Tilburg, Collectie bidprentjes.