INHOUD ROBBEN
HOME

BRABANTS

AUTEURS

CuBra

Foto's Ed Schilders - Copyright Ed Schilders, CuBra & Cees Robben Stichting.

Cees Robben

 Tentoonstelling in Goirle

Van 4 tot en met 26 september 2004 vindt in Heemerf De Schutsboom in Goirle
(Nieuwe Rielseweg 41-43) een tentoonstelling plaats over het werk en de persoon van tekenaar Cees Robben. Openingstijden: donderdag tot en met zondag van 13 tot 17 uur.

Ed Schilders nam een kijkje op de openingsdag


 

Heemerf De Schutsboom in Goirle ligt, zoals dat heet, te baden in de zon, als ik een kijkje kom nemen op de tentoonstelling die daar is ingericht over werk en persoon van Cees Robben. Diezelfde zon die Robben zo vaak met een paar eenvoudige maar effectieve pennenstreken kon laten schijnen in zijn 'Prenten van de week'. De tentoonstelling is gespreid over twee ruimten. De grootste, in de schuur, is voornamelijk gewijd aan de Prent van de week en toont daarnaast een zeer grote hoeveelheid persoonlijke memorabilia. De belangstellende bezoeker kan hier makkelijk een paar uur doorbrengen zonder zich te vervelen. Tientallen prenten in lijsten aan de muren, vitrines, een videofilm, geluidsopnamen... u vindt er zelfs een kast vol boeken uit de werkkamer van Robben. Hier worden ook documenten getoond die men in de regel nooit te zien krijgt. Bijvoorbeeld de brieven waarin Robbens correspondenten tips geven: typische gezegdes en amusante situaties die inderdaad vaak hun weg naar een prent gevonden hebben. Hoe populair de tekenaar geweest is, blijkt misschien nog het best uit de enorme verzameling van de wenskaarten die hij ontving toen hij in het ziekenhuis lag. In deze ruimte vinden we ook veel gelegenheidswerk, waaronder een aantal prachtig getekende stambomen.

De andere ruimte (in het huis) is veel kleiner maar daarom niet minder interessant. Hier ligt de volle nadruk op Robben als kunstenaar, en al meteen bij het betreden van deze ruimte is het duidelijk dat hij als kunstenaar veel meer in zijn mars gehad heeft dan de prentkunst waarvan het grote publiek hem nog steeds kent. Te zien is hoe hij zich in zijn beginjaren, lang voordat hij de prent ging tekenen, heel serieus heeft beziggehouden met de studie van de portretkunst. Veel werk dat hier hangt, getuigt van zijn streven naar technische perfectie en volleerdheid.

Of neem deze aquarel:

Zelfs een 'eenvoudig' schetsje verraadt het zoeken naar beheersing van licht, perspectief, en details:

Of er met Cees Robben een groot beeldend kunstenaar verloren is gegaan, kan hieruit uiteraard niet geconcludeerd worden. Wel wordt met dit werk voor het eerst getoond wat de goede beschouwer van de Prenten van de week al vermoedde: dat er achter die ogenschijnlijk zo 'wilde' tekeningen, achter die overdaad aan pennenstreken, een zeer begaafd en zelfbewust tekenaar schuilgaat die behalve met taal en dialect ook voortdurend bezeten was van trefzekerheid. Ik heb die zware tekenstijl al eens eerder gekenmerkt als het werk van een 'oude meester', en vandaag zag ik in Goirle waar die meesterhand begonnen is. Je zou het bijna betreuren dat Robben niet nog veel meer van dit 'andere' werk gemaakt heeft, maar in de andere ruimte van de tentoonstelling realiseer je je, hoeveel hij ons in de loop der jaren wl geschonken heeft. Zo vormen de twee zalen tegelijk elkaars tegenwicht als elkaars aanvulling. Nooit eerder is de kunstenaar Robben zo volledig aan het publiek getoond als hier.