INHOUD ROBBEN
HOME

BRABANTS

AUTEURS

CuBra

 

Cees Robben (1909-1988) staat in Tilburg en verre omstreken nog steeds bekend als de tekenaar van 'De Prent van de Week'. In deze prenten en hun in het plaatselijk dialect geschreven bijschriften, die vaak de vorm van complete gedichten aannamen, was hij meer dan dertig jaar lang de onverbeterlijke commentator - columnist, zouden wij nu zeggen - van het dagelijks leven en de dagelijkse zorgen.

Robben publiceerde zijn eerste prenten in het weekblad 'Rooms Leven' vanaf 1953, en stapte in de jaren zestig over naar de pagina's van een van de twee Tilburgse kranten, Het Nieuwsblad van het Zuiden, later 'Het Nieuwsblad', tegenwoordig 'Brabants Dagblad'. Daarin heeft hij tot aan, en eigenlijk tot na zijn dood zijn prenten gepubliceerd. Robben's dochter Wilma herinnert zich: "Vr zijn opname in het ziekenhuis op 21 januari 1988 maakte onze pa een kleine voorraad van vier 'Prenten van de week'. Mogelijk voelde hij dat het einde naderde. De publicatie van zijn laatste prent, op vrijdag 12 februari 1988, heeft pa niet meer bewust beleefd. Vanaf donderdag 11 februari raakte hij geleidelijk aan steeds meer in coma. Tegen zijn gedecompenseerd hart viel niet langer te vechten. Midden in het carnavalsgedruis van 1988 blies hij op maandag 15 februari zijn laatste adem uit..."

Al met al heeft Cees Robben in zijn leven 1627 'Prenten van de Week' gemaakt plus veel gelegenheidswerk. Daarvan is slechts het kleinere deel in boekvorm verschenen. Een collectie van meer dan 1500 knipsels werd aan ons beschikbaar gesteld door de erfgenamen van Cees Robben. Vanaf 1 november 2000 zullen deze prenten op onze web site opnieuw gepresenteerd worden. 

Ed Schilders, met dank aan Wilma Robben en A.C. Lips