INHOUD CEES ROBBEN
HOME

CuBra

 

 

 

 

CEES ROBBEN

 

De bevrijding van Tilburg, zoals in oktober 1954 herdacht door Cees Robben in het Nieuwsblad van het Zuiden

 

Uit het archief van de Cees Robben Stichting

digitaal gerestaureerd en toegelicht door Ed Schilders

 


KLIK HIER OM EEN GROTERE WEERGAVE TE ZIEN

KLIK HIER voor een grote weergave van de skyline van Tilburg anno 1954

KLIK HIER voor een grotere weergave van de grenskapel rechtsboven

KLIK HIER voor een grotere weergave van het middendeel...

KLIK HIER voor een grotere weergave van het tafereel linksonder

KLIK HIER voor een grotere weergave van het Peerke Donderspaviljoen, rechtsonder.

 

Een meesterwerk

door Ed Schilders

 

De tekening die u hiernaast ziet, is zowel een nederige gelegenheidsprent als een meesterwerk. Een gelegenheidsprent, omdat de maker, Cees Robben, met deze prent in 1954 de tiende bevrijdingsdag van Tilburg in beeld bracht. Een meesterwerk, omdat Robbens prent zo vol zit met Tilburg, met herinneringen, en met toekomst.

Deze tekening verscheen waarschijnlijk op 27 oktober 1954 in de krant, en wel paginagroot. Twee keer zo groot als een pagina van een krant anno 2009 op tabloidformaat.

En hoewel de oplage in 1954 dus groot geweest is, zijn er weinig afdrukken van bewaard gebleven. Ook is de prent sinds 1954 nooit meer in druk verschenen. In het archief van de Cees Robben Stichting werd echter een exemplaar gevonden, ooit aan de stichting geschonken door Ronald Peeters. De fotokopie daarvan op A2-formaat heb ik digitaal gerestaureerd.

Cees Robben tekende deze prent nadat hij ongeveer een jaar eerder in het Roomsch Leven gestart was  met zijn 'Prenten van de week'. In deze prent voor het Nieuwsblad van het Zuiden zijn de twee sterke punten van Robben als tekenaar duidelijk herkenbaar. Hij kan als tekenaar de werkelijkheid zeer gedetailleerd weergeven. Zie bijvoorbeeld linksboven de kerk van de Heuvel en het standbeeld van Willen II. Anderzijds tekent hij zijn eigen inbreng nog als de cartooneske figuren die op dat moment ook zijn Prent van de Week bevolken. Zie de soldaten, de tanks, en de foute verkoper van 'Volk en vaderland'. Deze twee sterke punten zullen in zijn later werk naadloos in elkaar vloeien.

De herdenkingsprent heeft uiteraard ook een hoog Tilburg-gehalte, zowel historisch als feitelijk.

Een paar van die onderdelen en feiten uit de prent zal ik toelichten op de volgende pagina's.

Het riviertje dat Robben door zijn prent laat stromen, is ongetwijfeld de Leij in Zuid-Tilburg. Dat was inderdaad een van de plaatsen waar het hardst gevochten werd om Tilburg te bevrijden. De Duitsers hadden het hele gebied onder water gezet, waardoor deze omgeving de naam 'Tilburgse waterlinie' kreeg.