Piet Schellekens  
Klimop

 

Klimop is een intrigerende plant.
De verschillende mysterieuze verschijningsvormen, de sfeer en romantiek die klimop uitstraalt maken elke kennismaking steeds weer tot een belevenis.
|
Vanuit haar aard hecht klimop zich aan het verleden, aan gebeurtenissen en plaatsen met een geschiedenis. Klimop heeft een voorliefde voor muren, oude bomen en historische gebouwen en houdt de herinnering vast aan het verleden.
Het is een plant met een sterke eigen kracht, is blijvend groen, groeit overal doorheen, zoekt steun, maar groeit ook over anderen heen en kan deze verdringe
n.

 

……………………………………………………………

 


Boekillustratie

 

Klimop (Hedera Helix), behoort tot de familie van de Araliaceae, de ginsengfamilie.

De Araliaceae bestaan merendeels uit heesters en bomen en in mindere mate uit kruidachtige planten.

De familie is grotendeels tropisch met enkele vertegenwoordigers in de gematigde streken.

De wortels van het geslacht ginseng (Panax) worden gebruikt in de kruidengeneeskunde, met name in de traditionele Chinese geneeskunde.

Hedera (Gr.) betekent koord, omklemmen, Helix (Gr.), betekent spiraal.

 

Klimop is een groenblijvende houtige plant die groeit op een vochtige, voedselrijke bodem langs muren en tegen bomen waaraan de plant zich met korte luchtwortels vastklampt. Het is een in de gematigde streken groeiende liaan en kan wel tot 20 meter hoog worden.

De klimop in onze streken lijkt veel op de Atlantische klimop (Hedera hibernica).

 

………………………………………………………………….

 

       
Gewone waternavel   

 

In Nederland komen alleen de klimop (Hedera helix) en de gewone waternavel (Hydrocotyle vulgaris) voor (zie afbeelding).

Enige gelijkenis is wel zichtbaar.                     

 

…………………………………………………………………..

 

Groen huis Muur met klimop

     

Gezonde en sterke bomen lijden niet onder begroeiing met klimop. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, geldt dit zeker ook voor de  hedendaagse gebouwen met een stevig en dicht voegwerk. Alleen oude muren met poreuze voegen kunnen op de langere duur schade ondervinden van binnendringende en uitzettende wortels.

Bloemen Bessen

 

Uit de houtige wortelstok van de klimop stijgen ronde, vertakte stengels omhoog waaraan verspreid staande leerachtige bladeren zitten die winterhard zijn.

Deze donkergroene, van boven glanzende bladeren hebben aan de onderzijde lichtere nerven.

Er is iets bijzonders aan de hand met deze klimopblaadjes.

Aan een en dezelfde plant zijn namelijk twee verschillende bladvormen zichtbaar.

Uit de niet bloeiende takken ontstaan de bekende 3- tot 5-lobbige blaadjes, terwijl aan de bloeiende takken juist ovaalvormige blaadjes groeien.

Bij oudere planten kunnen deze bloeiende takken gestekt worden. Er ontstaan dan planten welke geen klimvermogen meer hebben. Deze vorm wordt in siertuinen gebruikt voor de zogenaamde bolvormige klimop.

Alleen de uiteinden van de ronde bladeren dragen schermen van onopvallend geelgroene bloemen. Deze bloemen staan trosvormig gerangschikt, zijn klein, tweeslachtig, regelmatig en 5-tandig.

Klimop bloeit in de herfst van september tot december en verspreidt een eigenaardige geur. Deze geur heeft een sterke aantrekkingskracht op wespen, zweefvliegen, vlinders en andere vliegende insecten.

In het najaar is het  dan ook een drukte en gezoem van belang bij de klimop. Bloeiende klimop is voor vele insecten een rijke bron van nectar en stuifmeel, omdat er dan weinig andere planten bloeien.

In de late herfst verschijnen de enigszins giftige blauwzwarte bessen die pas in de lente rijp zijn. De merels en bloemisten zijn er gek op.

 

………………………………………………………….

 

 

Klimopblad en luchtwortels Luchtwortels

 

 

De grillige stengels zijn bij oudere planten vaak bedekt met ontelbare luchtwortels. Deze stengels kunnen uitgroeien tot harige vuistdikke stammen die de gastheer stevig omstrengelen.

 

………………………………………………………….

 

 

Eik met klimop Poort

 

………………………………………………………….


Eik met klimop (2)

 

Eik en Klimop hebben blijkbaar een krachtig verbond met elkaar gesloten. Het is opvallend vaak een eik die door de klimop wordt omstrengeld. De klimop is vrouwelijk van aard, de eik daarentegen is mannelijk en staat onder invloed van de planeet Mars. Maar of het daarmee te maken heeft….

…………………………………………………………..     

 

 

Achter de Goirkese kerk in Tilburg Schuurtje

 

 

Als klimop zijn gang mag gaan dekt hij langzaam en gestaag het verleden toe met een zachte groene deken. Samen met de tijd en de oerelementen verkruimelt klimop de harde en versteende geschiedenis en bouwt daarop een oerwoud van nieuw bruisend leven. Vogels, dieren en insecten vinden er veilige schuil- en nestplaatsen, mensen vertoeven er met hun geliefden en kinderen spelen er verstoppertje.

 

………………………………………………………………

 

 

 


Kerkhof

 

Klimop draagt het raadsel van geboren worden en sterven in zich. In de Oudheid was de altijd groenblijvende klimop een zinnebeeld van onsterfelijkheid en eeuwig leven.

Het klimopmotief komt terug op vroegchristelijke sarcofagen en catacomben en omdat klimop de herinnering vasthoudt wordt het tot op de dag van vandaag nog steeds als grafbeplanting gebruikt en vaak afgebeeld op grafstenen.

 

…………………………………………………………………


De opvoeding van Zeus, 1648, doek, 202 x 262 cm ,
Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis, Den Haag van Nicolaes Berchem (Mauritshuis)

 

Bij de oude Grieken was klimop geliefd door Zeus. Zijn priesters moesten de wijnstok mijden en de klimop aanraken zodat ze zich konden overgeven aan voorspellingen.

De wingerd en klimop werden gezien als elkaars tegenpolen, de wijn maakt dronken en de klimop behoedt de mens daarvoor.

In deze tijd vlocht men kransen van klimop die om het hoofd werden gedrapeerd, ze zouden werken als middel tegen dronkenschap.

 


Oude muur met klimop


Zonder blad


Klimopstengels op klimophout


Dood hout van de klimop


Dode klimopstengels

Voor de achtergronden van de klimop heb ik in bovenstaand stuk letterlijke passages overgenomen uit de beschrijving van deze soort op Wikipedia.