Piet Schellekens  
Het zijn net mensen (2)

Kauwtjes zijn een groot deel van de dag bezig met het zoeken naar voedsel. De drie kauwtjes in mijn tuin, degenen dus die zich onderaan in de hirarchie van de groep bevinden, hebben hun buikje weer volgegeten. Dit alles was de grote groep even ontgaan. Maar ineens hebben ze het in de gaten. Met zn allen dwarrelen ze neer en storten zich op wat er nog over is gebleven. Het interessante is nu dat de drie, ondanks hun volle buik, het de anderen niet gunnen. Ze vreten gulzig mee, dreigen en pikken vol vuur naar de anderen. Het lijkt erop dat ze de tuin als hun territorium beschouwen. Zoveel mogelijk stouwen ze in hun bek en ruzin met elkaar. Als twistende bokken houden ze hun kop omlaag, terwijl ze zich voor- en zijwaarts naar de ander toe bewegen om dan ineens uit te halen. Het kwetsbaarste kauwtje haakt al snel af. In eerste instantie verdedigt ze haar plek, maar ze kan duidelijk niet op tegen de meute van tientallen sterkere kauwen.
Wat kauwtjes ook doen is elkaar figuurlijk de ogen uitsteken. Ik zie het regelmatig. Een enkel kauwtje heeft zich bijvoorbeeld zojuist volgegeten en scharrelt nog wat rond in de tuin. Enkele anderen die er te laat bij waren, komen aangevlogen. Snel vliegt ze terug naar een restje wat ze niet meer op kon en propt alles heel vlug in haar bek. Vervolgens gaat ze triomfantelijk met een volle snavel naar hen zitten kijken, terwijl ze het met de beste wil van de wereld niet meer door haar strot kan krijgen. Overvloed, maar ondanks dat niet willen delen. Het zijn net mensen.

Het waait momenteel stevig en daar houden kauwtjes van. Ze hebben veel plezier en zijn voortdurend in de lucht met elkaar aan het spelen. Ze buitelen om elkaar heen, draaien, zwieren en keren. Soms vliegen ze met tientallen tegelijk als n organisme op onder het slaken van een gemeenschappelijk kreet, het is een wonderlijk schouwspel. Kauwtjes dollen vaak met hun vaste partner. Ze vliegen en foerageren ook als paar. Een kauwtje alleen zie je niet vaak, de ander is dan meestal in de directe omgeving.
Kauwenpaartjes leven ook na de broedtijd samen en blijven hun verdere leven bij elkaar. Het zijn sociale vogels die graag in groepen leven, ook al bouwen ze hun nesten regelmatig buiten de groep in een schoorsteen, holle boom of boomtop. Kauwtjes zijn zeer intelligent en begrijpen veel meer dan menigeen veronderstelt. Ze kijken mensen inschattend aan, herkennen personen en weten duidelijk wie hen mag en wie hen niet mag. Kauwtjes kennen de geluiden van elke buitendeur die opengaat en de mens die daar woont. Ik kom ze weleens buitenshuis tegen op een grasveld hier in de buurt. Dan zie ik ze opkijken, zo van: wat doet hj hier?