Belevenissen van een Juffertje in 't Groen
door Anouk Reefman
 

Uit de put

Wie is wijs? Tja, en wat is wijsheid?
Groot nieuws is deze week in ieder geval dat veel zeldzame varens ineens niet meer op een rode lijst hoeven en niet zijn uitgestorven.
Het riool, onze menselijke afvoerput, blijkt volgens wetenschappers, door de groene helden stiekem te zijn verkozen als een perfecte verblijfsplaats.


Een ouderwets voorkomen van de varen?

Eén toevalstreffer en een nader onderzoek naar het voortbestaan van varens achter het putdeksel, leren ons nu dat het daar beneden beter verblijven is, dan boven de grond.
Met de natuur geconcentreerd in een putje, gaat er toch een nieuwe oude wereld open. Geweldig. Verrassend.
Boeken met plaatjes van vergane glorie zijn in één klap een gepasseerd station.


Een oud boek vindt zijn weg weer terug als
toiletpapier in het riool?

De sensatie van een ervaring met de helden in het echt is weer mogelijk!
Deze Juffert is wel benieuwd of ze in een eerste commerciële excursie de putlucht kan weerstaan voor haar ‘Life’-waarneming.
De stad biedt plotseling nieuwe perspectieven voor als de ozonlaag de pijp aan Maarten dreigt te gegeven.

Hoop. Dat is het. De natuur volhardt al tijden ongezien en gaat stiekem ondergronds zijn gangetje in de stad. Putdeksels van Utrecht, Wageningen en Nijmegen bieden volgens eerste onderzoeken afdoende bescherming. Tjonge jonge, en ik maar denken dat we hier buiten Den Bosch op een unieke natuurpostzegel leven.

Het stedelijk gebied ben ik door ons buitenleven steeds meer met andere ogen gaan bekijken. Er blijkt veel mogelijk op het beton en asfalt, maar nu ook nog eens eronder! Het moet wel leuk blijven hoor. Wonen in een hutje op de hei is nog maar net zijn aloude ‘armoede imago’ ontgroeid, en de stadse natuur doet met luid geschal van zich spreken.
Het volgende veelbelovende scenario moet zich maar weer eens op het platteland afspelen.


Hebben ze nou net die put hier dichtgemetseld!

De Juffert is voor gelijke kansen. Als putlucht plots perspectief biedt moet het gieren ook een goede gooi kunnen doen.
Bij ons verstopt zich van alles, dus een nieuw natuur élan
moet te vinden zijn.


Beter kijken dus juffert!

Ik zal de lentevogels die hier sinds het begin van januari ‘s morgens al stevig hun best doen, ook eens gewoon negeren. Wie weet hebben ze allang een alternatief verzonnen voor het gebrek aan voedsel in de winter. De bomen houden zich rustig, hun ervaringswijsheid is neergeslagen in hun eeuw oude jaarringen. Vertrouw op hun overlevingskennis en ze vinden een oplossing in een veranderende omgeving.


Notenbomen in de winter

Bedenk Juffert, dat de al bloeiende bomen in de stad een uitwas zijn van verre exoten, die beschermt door het betonnen stadsklimaat, daar gewoon anders en eerder hun ding doen.
Ze hebben nog geen goede gevoelservaring op kunnen bouwen met een loop der jaren en hoeven ook geen appels, peren of noten te dragen ergens in het aankomende najaar.

Zie het maar zo juffert: aan het spreekwoord ‘in de put zitten’ heeft de natuur nu zelf een hoopvolle letterlijke verandering gegeven. Welk één wijsheid.


De natuur is alleen zo verdraaid moeilijk na te doen