Belevenissen van een Juffertje in 't Groen
door Anouk Reefman
 

Een dassenneus

Regelmatig trekt deze Juffert een groot knuffelgehalte uit de kast. Je moet toch iets doen tegen het continue slechte nieuwsgeweld en de sensatiestormen van de media. Waar laten we het anders bezinken, al die chronische zooi? Ik roep steeds vaker om een groot bed, een wolk van watjes met een eeuwige verzachting en beschikbaarheid.

Les één leert een Juffert dan op het platteland: houdt je oplossing simpel en kijk goed om je heen. Wat verwondert je, waar heb je werkelijk van binnen plezier in?

Nou, voor deze das is dat zo te zien niet zo moeilijk. Ten volle snuift hij de flora en fauna parfummetjes op. Het doet hem zichtbaar goed, gezien zijn gezapige blik. Mmmmmm. Daar wil ik ook wat van.


Gezapig geurtjes opsnuiven

De das. Een snoezig èn langneuzig (=sneuzig) stofzuigertje op pootjes.  Zijn kleurcontrasten wijzen je op een prettige manier op het onwijze gedoe van het mensdom. Immers, onze grijze hersencellen komen niet veel verder dan zwart/wit denken & doen.

Een grijze bolle wollen Das, met zijn zwart/wit gestreepte koppie, houdt het eenvoudig op groen, gedachteloos scharrelen en samen vooral gezellig doen in een complexe woonomgeving. 


samen scharrelen. © Martien Swinkels.

De dassenneus is mijn symbool voor zinvolle hoop geworden. Nu witte boorden uit het bedrijfsleven gezamenlijk OOK het milieu eerste prioriteit willen geven in de onderhandelingen voor een nieuw kabinet, flakkert mijn vlammetje. Een wassen neus? Het is een plan om heuse dassenneuzen uit te delen voor initiatieven, die in lijn met dit bedrijfslevenstreven, zwart op wit werkelijk gerealiseerd worden.
De vervuilers kunnen rekenen op wassen neuzen.  
Ik heb nog wel een paar kleine en grotere ideetjes voor liefhebbers, de groene kant op graag. Ik bedoel, laten we wel wezen, van de das kunnen we in die zin een hoop leren.

 
De groene kant op graag!

Wat weten we dan van de das? Deze stadse juffert weinig. Wel, dat er veel vooroordelen ongegeneerd nog steeds de ronde doen.

Een das is een uiterst sociaal en proper beest, een poetsfanaat van de eerste orde en een groot graafvakwerker (iets voor de firma Heijmans??). De das tolereert een relatieve viespiet als de vos op zijn burcht, maar ruimt de rommel toch netjes op.

 
Graafvakwerk: vooraf gestut. © Ton Popelier

Haal een dassenlezing in huis en zie en hoor kleine dasjes kekken, kirren en ronddollen. Hoe kleine weesdasjes, tegenwoordig waar mogelijk warme opvang krijgen. Das & Boom breidt zijn activiteiten uit naar het behoud van oude cultuurelementen in ons Natuurlandschap (bestaat/bestond dat ook al dan?) In een stichtingvorm waar uw geld ook belastingtechnisch aantrekkelijk blijft.

Echte dassen diehards bestaan ook en doen wellicht nog beter werk: Alleen vrijwilligers, zonder loonlijstperikelen.


Een weesdasje. (foto CoCoCe)

De Dassenwerkgroep Brabant is zo’n actieve club. Houdt onze dassenburchten zoveel en voorzichtig mogelijk in de smiezen. Ze hebben sinds dit voorjaar een super toegankelijke site. Die heus niet oubollig alleen maar gaat over hoeveel centimeter een das hoog en lang is.

Behalve kennis over de das en zijn leefomgeving zijn ze ook volop bezig met het ontwikkelen van ‘Dashboard’: de das in artistieke schijnwerpers. Is weer eens een andere richting MET de das, dan een doorsnee dashboard doet vermoeden. Ondersteun de ideeën voor een kinderpage met ‘Bias de das’. Zo wordt er ook nog stevig gezocht naar een welwillende illustrator.

 
Bias heeft een vriendje

 

Bronvermelding:

Overige foto’s © Badger Trust, UK
http://www.dassenwerkgroepbrabant.nl/pages/frontpagepag.html