Belevenissen van een Juffertje in 't Groen
door Anouk Reefman
 

Een kloostermop

 

Ik ken een mop. Over de Kloosterstraat als "Bosch"- gebied. Vervelend is alleen dat de clou, het sublieme slotstuk van de grap, telkens vooraf al bekend is, hoe dan ook vertelt.

Een doorbraak lijkt in zicht. Na een eigendomswissel en tig jaar getouwtrek over de bestemming, is dan nu besloten, jawel: dat de natuur er haar kans zal krijgen. De befaamde politieke slag om de arm even daar gelaten natuurlijk. Er is sprake van een nobele inzet: leer mensen eens wat meer ervaren dan het belang van beton en industrie. Inder-daad. En wat kunnen we dan allemaal nog beleven op de kloosterstraat?

Kloosterstraat

 

Nou, het is een prima route door de weilanden. Met honderdtwintig km/uur lekker ongegeneerd crossen richting grofvuil stort, waar maak je dat nog mee tegenwoordig? Mocht de eindbestemming te ver zijn, geen probleem! Er bevindt zich her en der op de heenweg een uitgelezen mogelijkheid om de kinderen kennis te laten maken met attributen van de hedendaagse hennepcultuur. De airco’s, lamppanelen, verdeelstekkerdozen en mestflacons liggen voor het oprapen aan weerskanten in de sloot.

all for high in the sky, yeahh.

 

Dan toch ook nog maar eens het drugsavontuur in eindproducten laten zien. De diverse verpakkingen liggen er gebroederlijk naast bierblik-verzamelingen in de berm.

Acht u de excursie zo wat eenzijdig of niet constructief genoeg? Verbaast u zich dan over de ladingen bouwafval links en rechts. Zo pikt u en passant nog een graantje van het hedendaags handelen mee.

de storttarieven leveren een hoop op!

 

Ach, en historisch natuurbesef is wat hoog gegrepen niet waar?

Wellicht dat er wat geld gestopt kan worden in authentieke kloostermoppen. Goed plan, we bestraten gewoon de boel en zetten er hier en daar een echte ouderwetse boer neer met pet en al. Eentje die bij zijn land woont in plaats van ver weg door ene ruilverkaveling. Eentje die je op elk moment kan vragen wat voor rare vogels het nou toch zijn, die juist op zijn weiland willen broeden. En of die vorig jaar ook al kwamen?

kievit

 

Jawel, een boer die kan antwoorden omdat hij het land nog bezit čn beheert, in plaats van dat het is weggekocht door het grotere geld in moeilijke tijden. Zo gaat het immers wat beter dan een gebruiker aanspreken, die de jaren wisselt met de politieke wind die waait.

En luister: als die vogel een Grutto blijkt te zijn, dan kan die het toch ook mooi gaan doen op een ‘gruttoboerderij’? Zijn we nog actueel ook!

Een Gruttogalaatje erbij organiseren voor bobo’s en publicity: uniek man.

Mčt een prijsvraag voor het gewone volk natuurlijk. Ja, ja, eerste prijs wordt een helicoptertocht elders natuurlijk, over de Bossche Broek zo dik half mei. Staatsbosbeheer acht de kans dan het grootst op een eenmalige unieke ervaring, zo midden in het broedseizoen van de laatste der Mohikanen. Succes verzekerd! Bij het naderen van het luidruchtige glimtuig vliegen enkele zeldzame zielenpieten wel even omhoog van het nest. Echt wel, een beetje "swung" valt te organiseren.

 

Zijn we helemaal "in" man, Yes! We democratiseren de natuur zo: ieder mens heeft er toegang toe, en de winnaar heeft het privilege om er voor goed een einde aan te maken. Hebben we toch mooi weer wat geld over voor de moppen elders: op de Kloosterstraat! Kunnen we lachen, joh.

Op die kloostermop al daar zetten we zeker nog een nieuw gebouw neer. Wel futuristisch qua uiterlijk Natuurlijk, want het zal een paar jaar mee moeten gaan: zeker in de natuur-cultuur sector!

 

Mijn voorstel is om in het gebouw een afdeling "politieke bedoelingen" te plaatsen. Met een aantal ‘grijze wollensokken clubs’ links: de juridische dwarsliggers die ongehoord willen terugslaan met procedurevertraging. Beetje spinrag er over, past goed bij de marge, en het blijft natuurlijk he: survival of the fittest (Darwin) gecultiveerd! Jonge jonge. Een beetje toiletdemocratie doet het toch goed als je zelf mag doortrekken.

 

En dan Rechts ziet u de politieke prominenten, inderdaad, volksvertegenwoordigers die er wat gebocheld opstaan. De slag om de arm he? Maar in het Kloosterstraat-project is echt wel rekening gehouden met een doorschuifsysteem. Up-to-date: bij elke wissel wordt het gras groener! Vet cool man, lachen als de boer met kiespijn is niet meer van deze tijd! Opleuken, bling-bling en op verschillende manieren de ongekende hoogte in gaan: Brabant beleeft de natuur op tijd!