Piet Schellekens  
De stoffenmarkt in Eindhoven

 Elke dinsdag is er een stoffenmarkt in Eindhoven. Het is een boeiende markt die druk bezocht wordt door Nederlanders van buitenlandse origine wat de kleurenrijkdom nog vergroot. Prachtige stoffen en dessins zijn er te koop, soms voor nog geen euro per meter. Voile, zijde, oosterse gordijnen waarin kleine spiegeltjes en gouddraden zijn verwerkt schitteren in het zonlicht. Oosterse kussentjes, koorden, riemen en ritsen zijn er te koop, maar ook schoenen en sokken, ondergoed en lingerie. Er wordt geboden, gepingeld en gesjacherd, gevloekt en gelachen. Eind van het liedje is dat de kopers uiteindelijk tevreden en met volle tassen huiswaarts keren.

Jammer dat er zo weinig gezellige cafeetjes zijn in de Eindhovense binnenstad, want je zou toch even in een sfeervolle ambiance met een bak koffie en een lekker stuk gebak, bij moeten kunnen komen van de opgedane indrukken.


  En als u dan toch in Eindhoven bent en nog even in die sfeer van stoffen en dessins wilt blijven, vergeet dan niet naar Het Smitje  te gaan. Daar op de Kleine Berg, vind je een unieke en prachtige stoffen- en fourniturenzaak met een overweldigend assortiment aan kleurig textiel en toebehoren. Ze hebben er werkelijk álles wat u maar wenst. Het is een drie verdiepingen tellende doolhof van smalle gangetjes, hoeken en gaten die van onder tot boven zijn volgestouwd met stoffen, garens, knoopjes en applicaties, boa’s, band, veertjes, kralen en handwerkartikelen. Dat alles in zo’n overweldigende diversiteit dat het je duizelt en je wel naar de overkant moet om met enige sterke drankjes deze veelkleurige werkelijkheid nog eens nadrukkelijk te bevestigen.

  De stoffenmarkt is geopend: iedere dinsdag van 10.00 tot 17.00 uur. Plaats: Piazza en aangrenzende winkelstraten, dicht bij het NS-station Eindhoven.