Piet Schellekens - Het Roodborstje (9)
Herinneringen aan de vriendschap met een bijzonder vogeltje.

 

 

 

Temperament en territorium

Een roodborstje is een echte individualist.
Daarnaast heeft hij behoorlijk wat temperament en verdedigt zijn gebied met een ongekende felheid. Soortgenoten die zijn territorium binnendringen komen er niet ongeschonden vandaan.
Als het roodborstje maar iets roodachtigs met veren ziet, stormt hij er met opgeblazen borst naar toe, zijn lijf daarbij zijwaarts op en neer bewegend (dit gedrag komt dus niet alleen maar bij mensen voor). Als de binnendringer niet gauw maakt dat ie wegkomt volgt er een pittig gevecht waarbij niet zelden een van beiden het loodje legt.
Zowel mannetjes als vrouwtjes verdedigen hun territorium. Ook mensen blijft hij soms langdurig met zijn alarmroep achtervolgen.
Alleen in de broedtijd laat het mannetje na enkele (schijn)aanvallen een andere soortgenoot toe binnen zijn gebied, dat is dan een vrouwtje.
Zijn luide imponerende zang heeft haar zijn gebied binnengelokt.
Doordat ze zich vredelievend gedraagt laat hij zijn agressieve houding al snel varen en duldt haar binnen het territorium.

 

 

Een mannetje of vrouwtje accepteert overigens niet iedereen als partner. Als het niet klikt, of als iets een van beiden niet aanstaat, gaat het vrouwtje haar geluk gewoon elders beproeven.
Het territorium van een roodborstje is ongeveer 7000 vierkante meter groot.
Aansluitend begint dan het territorium van een ander roodborstje. Het vage grensgebied is een soort van niemandsland waar beiden zich niet echt op hun gemak voelen. Ze komen er alleen maar in bepaalde situaties zoals bijvoorbeeld voedselgebrek en zorgen er dan voor dat ze de ander niet tegenkomen.
Mannetje en vrouwtje hebben hetzelfde mooie verenkleed, een eigenschap die in de vogelwereld vaak alleen aan het mannetje is voorbehouden. Het is dus moeilijk te zien en te horen of een roodborstje een mannetje ofwel een vrouwtje is. Over het algemeen is het vrouwtje een ietsje fijner gebouwd, straalt toch wat meer charme uit en minder agressiviteit. Maar om dat te kunnen onderscheiden moet je vaak en van dichtbij naar roodborstjes hebben gekeken.

Piet Schellekens

Klik hier om het volgende deel van 'Het roodborstje' te lezen.