B i j z o n d e r  n a t u u r l i j k
door Wim van de Wouw

 

- Herfst -


Wind en regen, de hele dag, tot er een uurtje komt waarin moeder natuur nog even aan mij gelegenheid geeft zonder al te nat te worden, een wandelingetje te maken.


Heksenbezem

Mijn fototoestelletje gepakt en ik ga toch eens kijken en zoeken om iets moois te vinden. Want in de natuur zijn in elk jaargetijde wel mooie en interessante dingen te zien.

Door modder en water dabberend, kom ik terecht bij uitgevoerde werken, die moeten leiden tot herstel van de natuur.


Plaggen

Het bewerkte perceel in de tweede wereldoorlog omgespit, en met Japanse Lariks beplant en gedeeltelijk begroeit met vliegdennen, is eerst van de houtopstanden ontdaan, waarna met een soort freesmachine het snoeihout en de bovenste vegetatielaag meest bestaande uit pijpenstrootje enigszins is verpulverd, om later geplagd te worden.

De plaggen worden afgevoerd, zodat de oorspronkelijke begroeiing zoals bijvoorbeeld de klokjesgentiaan weer kans krijgt zich te ontwikkelen.


Geplagd

Deze ontwikkeling zal m.i. nog wel enige jaren op zich laten wachten, maar geduld is een schone deugd, en ik hoop voor de uitvoerders, dat hun moeite en werk wordt beloond, het zal mij met mijn 79 jaren wel niet meer gegeven zijn het resultaat te aanschouwen, maar je weet maar nooit !!

 
Onbekende paddestoel

Dan wandel ik verder, en ik vindt verschillende soorten paddestoelen, maar van de meeste ken ik de naam niet, wat echter niets afdoet aan hun nut en schoonheid .


Berkenzwammen


Parasolzwam


Tonderzwam


Vlamhoedzwam


Weidechampion


Zwammen op berk


Zwavelkopjes

Een zeldzaamheid is de ,,Kleine Stinkzwam" ook wel hondenpiemeltje genoemd, met op de grond de omhoogkomende z.g. ,,Duivelseitjes" een heel verschil met zijn groter familielid, de ,,Grote Stinkzwam".


Kleine stinkzwam


Stinkzwam

Een oude eik langs de weg doet mij herinneren aan mijn jeugd, en aan de jeugd van mijn drie nu volwassen dochters.

Deze eik zeer waarschijnlijk resterend uit de vroegere eikenlaan, die voor de aanleg van de spoorlijn uitkwam nabij kasteel Nemerlaer, maar tijdens de eerste wereldoorlog werd gerooid

Het waren de takken van deze eik, die mij droegen bij diverse klimpartijen van mij en mijn vriendjes, en waar een generatie later onze lieve dochters hun afspraakjes maakte met vriendjes en vriendinnetjes, en hij de naam kreeg: ,,De Gorilla’’.


De Gorilla

En nog steeds heeft deze oude eik aantrekkingskracht, want met regelmaat zie ik een dame de boom omhelzen waarbij door de dame zacht wordt gepreveld. Ik stoor haar niet in haar gesprek met de boom, en denk daarbij ,,wees blij met de blijden”. Dan zie ik het lidteken van een in het verleden door mij afgezaagde gebroken tak, het lijkt op een oog, hoe wonderlijk is de natuur.


Het oog

De zon neigt ter kimme, en kleurt de regenwolken in een prachtig rood.


Avondrood

In het weiland kijkt de Shetlander pony van mijn buurjongen even om, om die ouwe vent met zijn kaplaarzen aan eens te bekijken, hij schud de nattigheid van zijn ponyhoofd, en ik vraag mij af wat zou hij denken als hij denken kan??? Ik verdiep er mij maar niet verder in, want ik moet naar huis, ons moeder [mijn vrouw] die ziek is heeft mij nodig, en dan kan ik haar ook vertellen wat ik allemaal heb gezien, en heb gemijmerd.


De pony van de buurjongen

Zo gauw ze kan gaat ze weer mee, om vooral te genieten van de vogelwereld, wij gaan de winter weer tegemoet, ook die heeft zijn bekoring.

 

Ik herinner mij een herfstgedicht. Wie de dichter is weet ik niet, het is als volgt:

Baomis

 

We hebben nááw zo zuutjes aon

De zomer wel gehad

Ons Kee die hee mén lange broek

Al ut de kaast gevat

Ut flenélleke ligt ók al klaor

Wérm mee lange maawen

Want ge kunt het weer zo zee ons Kee

Gin ogenblik vertraawen

De schaawkes roken overal

Gu kunt nie zonder vuurke

En s,aovends stoken we éfkes deur

Al is ut mér un uurke

Van die kaant hee ons Kee verstaand

Ze zee altij gadome

Ge wit toch wé ut spreekwoord zee

,,Van de wérmte moet ut komen

 

Herfstgroeten van ons beide, en een gezonde overwintering HOUDOE      

W.v.d. Wouw