B i j z o n d e r  n a t u u r l i j k
door Wim van de Wouw

 

- Regen- Regen-Regen (2)-


De eerste helft van mijn slentertochtje is goed verlopen, het bakske thee door mijn ,,Belladonna”gezet smaakte voortreffelijk, en na het nuttigen hiervan, zette ik mijn slentertochtje voort.

Eerst ging ik langs de rand van een door houtwallen omzoomd weilandje, dat als schraalland elke zomer wordt gehooid, het gehooide wordt door een in de buurt wonende schapenhouder, als voer en strooisel gebruikt voor zijn schapen, en wordt door dit beheer als zodanig in stand gehouden.

Dan kom ik op een heideveldje waar de heide mooi in bloei staat, waarop enkele hommels trachten wat nectar er aan te onttrekken, maar het weer is te slecht geweest en de heide honingt niet zoals de imkers dat uitdrukken.


Heide

Dan denk ik een wesp te zien in een spinrag, maar als ik het goed bekijk is het een Tijger of Wespenspin, die ik in dit terrein nog nooit heb gezien, zij schijnt uit zuidelijke streken afkomstig te zijn en heeft zich in het verleden in Nederland gevestigd.


Tijger- of wespenspin

Ik kreeg echter geen kans om een duidelijke foto van het beestje te maken.

Wel vond ik in de buurt een cocon, waarvan, als ik mijn gedachte uitspreek wel eens van deze tijgerspin kan zijn, wie het weet mag het zeggen.

 
Cocon

Dan kuier ik langs een gagelstruweel, en zie de zaadkolfjes als vrucht van deze zomer, vroeger werden die door sommige brouwerijen te samen met de hop in het biermout gebruikt, aldus gaan de oude verhalen.


Gagelzaad


Hop

Bij een bosperceeltje met het toponiem ,,De geitskooi” vlucht een zwart ree van mij vandaan, het is een bok, en de jacht op de reebok is geopend, hij hoeft echter voor mij niet te vluchten, want ik zal hem geen kwaad doen, en ook zie ik dat de hoogzit door het jagersgilde hier geplaatst niet bezet is.

Dat in dit natuurgebied waar de wildstand minimaal is de jacht nog steeds beoefend wordt, is iets wat ik niet goed begrijp.

Hoog in de lucht zweeft een buizerd, ik denk dat het de vogel is die net als voorgaande jaren, hier gebroed heeft, net als de havik, hoog in een kruin van een grove den.

Verder struinend kom ik bij een oude beekmeander, waar een reiger door mij gestoord word bij zijn visactiviteiten, en weg vliegt, om even daarna terug te keren en zijn activiteiten te hervatten.

Een bunzing sluipt in al zijn lenigheid door de begroeiing, om tussen de adelaarsvarens te verdwijnen op zoek naar prooi.

Dan valt mijn oog op de massale groei van het waterplantje ,,Kikkerbeet” 
de groeiplaats is begrensd, door een rand van de ook daar groeiende ,,Slangenwortel”, die echter uitgebloeid is, de vrucht een kolf met rode bessen kan  ik echter niet ontdekken.

 
Kikkerbeet

Wel zie ik de bloeiende moerasmunt, druk bezocht door diverse vlindersoorten, ik weel nog dat deze munt in de oorlogsjaren werd gedroogd, en vermengd met zelf geteelde tabak, om aan de tabaksrook een muntsmaak toe te voegen, want die eigen geteelde tabak, was anders ook niet te genaken.


Moerasmunt

Dan richten mijn schreden met een kleine omweg zich weer huiswaarts, en  wandelend langs een houtwal, zie ik bij een ratelpopulier hoe bosmieren van hoog naar laag klimmen en dalen langs en over de altijd sidderende bladeren. Buiten deze langgesteelde bladeren, bezit de ratelpopulier ook kortgesteelde bladeren. En dan schiet mij te binnen, dat ik ooit gelezen heb, dat deze bladeren voorzien zijn van honingklieren. De zoetstof daaruit wordt door de mieren verzameld, en de boom wordt zo eveneens door de mieren ontdaan van luizen en andere insecten.


Ratelpopulier  

Deze houtwal wordt ook gesierd door de prachtig bloeiende hop de bloemen hangen als gele bellen te schommelen in de wind om hun stuifmeel te verspreiden, dat door de kleine vrouwelijke bloempjes wordt ontvangen, om vrucht te dragen en te verspreiden ter instandhouding van hun soort.


Hopbellen

Dan nader ik weer onze woning, maar kan toch niet nalaten een foto te maken van een tak van een van onze rijk beladen appel en perzikbomen, deze perzik noemen wij Merketons.


Merketons


Rijke oogst

Dat het u allen goed mag gaan, gegroet en Houdoe 

 

W.v.d.Wouw