B i j z o n d e r  n a t u u r l i j k
door Wim van de Wouw

 

- Regen- Regen-Regen -


En dan: rond een uur of  vier, komt Moeder Zon van achter de wolken te voorschijn en zend haar gouden stralen herwaarts.
Ik schiet mijn laarzen aan en met mijn cameraatje in mijn broekzak ga ik wat slenteren.

Langs de slagboom, over het zandpad naar de Biehal. De nijvere bijen, zijn ook na de eerste zonnestralen weer uitgevlogen om de nectar en het stuifmeel te verzamelen van de nog bloeiende planten en struiken. Zij hebben het nodig, want de imker heeft de zomerhoning die zij vergaard hadden al uit de raten gehaald met zijn honingslinger en in potten verzameld, gereed voor consumptie.


De Biehal

Ik loop door de bossage en ziet hoe de bijen nog steeds de bloempjes van de Vuilboom bezoeken. Deze struik, die veel voorkomt in hakhoutwallen, en loofhoutbossen bloeit het hele jaar en draagt rijpe en onrijpe bessen samen met het kleine honingrijke bloempje.

Bij de imkers is de vuilboom bekend als een zeer goede drachtplant . 


Bovenstaande foto's: de vuilboom

Eet echter de bessen niet, maag en darmstoornissen zijn dan het gevolg. Hij heet dan ook niet voor niets Vuilboom

Dan valt mijn oog op een nog jonge eik met een typische vergroeiing, die als een pees over de stam ligt en die een Hanepoot word genoemd, wat de oorzaak is van zo'n vergroeiing is mij niet bekend, maar ik weet wel dat het hout van zo'n boom ongeschikt is als timmerhout, en al zo door groeiende is de kans groot dat hij in de toekomst opgestookt word in kachel of openhaard.


Een hanepoot

Op een braak liggend terreintje ontwaar ik opslag van de Amerikaanse vogelkers [Prunus Serotina], de z.g. ,,Bospest”, die in de natuurterreinen door intensieve bestrijding zo goed als verdwenen was, maar door beplanting op de naburige camping zich ook weer uitzaait in de natuurterreinen. De schors van deze bospest zou blauwzuur bevatten, en giftig zijn zoals wordt beweerd.


De Amerikaanse vogelkers.

Deze prunussoort is vanuit Amerika geïmporteerd, als grondverbeteraar, maar door het ontbreken van natuurlijke vijanden overwoekerde hij in korte tijd vele bossen en natuurterreinen.

Dan kan ik niet nalaten een van de weinige haagbeuken [Carpinus bétulus] te fotograferen die hier ter plaatse groeien. Het hout is taai en hard, het dunne takhout werd vroeger gebruikt voor de tanden van de hooihark een z.g. Rééf of Reek, en de benaming voor de haagbeuk was dan ook op veel plaatsen ,,Hérketáánd”.


Haagbeuk

Plaatselijk bloeit zeer welig de ,,Canadese guldenroede”  Eigenlijk een sierplant uit Nrd. Amerika die op veel plaatsen is verwilderd en door diverse insecten druk wordt bezocht.


Guldenroede

Verder ontdek ik weer een erg voortwoekerende plant die hier niet thuis hoort, maar vermoedelijk, door het illegaal storten van tuinafval hier terecht is gekomen. De plant is familie van de duizendknoopachtige, zoals het Perzikkruid, en zou afkomstig zijn uit Japan, en in het verleden ook zijn uitgeplant in bossen en natuurgebieden om het wild dekking te geven, het word ook wel als ik mij niet vergis ,,Japanse boekweit” genoemd.

 
De Japanse Duizendknoop

De bessen van de kamperfoelie kleuren al mooi rood, pas op zij zijn giftig, maar sieren ongetwijfeld de houtwallen en bossage, samen met diverse soorten paddestoelen, waar de namen van vele soorten mij onbekend zijn toch geniet ik van hun pracht. De Vlamhoedzwam de Tonderzwam en nog enige andere soorten zijn mij wel bekend, laat ze staan, want hun schoonheid kan ook bedrieglijk zijn, want diverse soorten zijn erg giftig. Ook giftig is het Bitterzoet, waarvan ik een exemplaar ontdek, het is familie van de aardappel en de tomaat, maar eveneens van de zeer giftige Wolfskers, het Bilzenkruid, de Monnikskap, en de Doornappel.

Het gif Atropine werkt pupil verwijdend en wordt gebruikt in de oogheelkunde, maar ook door filmsterren om grote pupillen te krijgen die hun ,,schoonheid” moeten vergroten.


De bes van de Kamperfoelie

 
Doornappel (2x)


Bilzenkruid


Geschude inktzwam


Parasolzwam


Tonderzwam


Vlamhoedzwam


Vliegezwam

De Wolfskers [waarvan ik geen foto heb] wordt daarom ook Atropa –Belladonna genoemd, wat ,,Schone vrouw” zou betekenen.

De helft van mijn wandeling zit er op, en de volgende helft moet u geachte lezer nog tegoed houden.

Ik kan echter niet nalaten om de bloemkelk van de Haagwinde te fotograferen, wij noemde vroeger deze bloem ,,Pispotjes”, lastig kruid, maar een mooi bloemetje.


Pispotje

En de door mijn dochter op een grintpad gemaakte foto van de mooie vlinder ,,De koninginnepage”

 
Koninginnepage

Dat was weer genoeg, ik ga naar mijn Belladonna, want die zal wel een lekker bakske koffie of thee klaar hebben voor deze oude man, alle lezers ik groet U: Houdoe,  Wim v.d.Wouw