B i j z o n d e r  n a t u u r l i j k
door Wim van de Wouw

 

- Zomaar wat zwerven -


De hitte van deze zomer heeft mij wel enigszins beperkt bij mijn natuurwandelingen, toch heb ik veel moois gezien zowel langs wegen en paden evenals in de natuurterreinen en landschapsreservaten van Brabants Landschap.

Langs wegen en paden, en niet opgeschoonde sloten waar plaatselijk de bermen begroeid zijn met allerhande mooi bloeiende plantensoorten, die het beschermen waard zijn en door de natuurliefhebber zo gewaardeerd worden. De bloeiende Wederik, het St. Janskruid, de Honingklaver en de Valeriaan die stoffen bevat die rustgevend en kalmerend zijn, hij groeit alleen op vochtige plaatsen, dikwijls in gezelschap van de Moerasspirea, die ruikt naar kattenpies en daarom ook wel Kattekruid wordt genoemd. 


Wederik


St. Janskruid


Honingklaver


Vateriaan


Moerasspirea

 

De Blaartrekkende boterbloem vond ik onlangs in een sloot, het sap van deze plant kan blaren op de huid doen ontstaan, het verhaal gaat, dat bedelaars in oude tijden zich hiermede insmeerde om medelijden op te wekken, en zo makkelijker een stuk brood of een paar centen te krijgen, het was zoals het oude spreekwoord zegt, 

toen de landheer een kindje van zijn pachter in een wan zag liggen en hij zei: ,,Armoede brengt list
Waar het de rijke niet wist”.
,,Geef mij dan maar een wieg zo sprak de boerin
Dan hoef ik mijn kindje niet in een wan te leggen”

 
Blaartrekkende boterbloem

De prachtige Margrieten en Koekoeksbloemen sieren plaatselijk de bermen en slootkanten.


Margrieten


Koekoeksbloem


De Speerdistel met zijn rood-róse bloem prijkt op verschillende plaatsen.
Als het straks weer winter is komt de Distelvink of Putter zich te goed doen aan de zaden van deze plant.


Speerdistel


De Smeerwortel in paarse en of witte vorm die men dikwijls ziet staan in bermen van wegjes en paden, de zalf bereid uit de wortels zou helpen bij zweren en ontstekingen.


Smeerwortel

Ook het jonge lot van de grove den werd vroeger gebruikt als geneesmiddel tegen wormen bij paarden, het werd op raapolie gezet, en zo bleef het een tijd staan, als het lot jong genoeg was loste het enigszins op, dan werd het met de haver aan het paard gevoerd, dit weet ik nog uit mijn jeugd, maar of het hielp weet ik niet meer.
Plaatselijk vind men het Knoopkruid, en het Helmkruid dat zo word beweerd zou helpen tegen aambeien.


Knoopkruid


Helmkruid


De Doornappel, uit de familie van de nachtschade-achtigen,  vind men somtijd nog wel langs wegjes en paden, vroeger was deze plant algemeen en groeide vooral bij mesthopen e.d.
Deze plant, en de zaden zijn zeer giftig, zij bevatten het gif Atropine dat in handen van de geneeskunde, een geneesmiddel is tegen vele ziekten.


Doornappel

Rijkelijk bloeide deze zomer de Beenbreek, de bloeitijd was korter dan andere zomers, de hitte en de droogte zullen hier wel debet aan zijn, dit was ook het geval met de zonnedauw.


Beenbreek


Zonnedauw

In een nestkast nabij onze boerderij broedde met goed succes een koolmees, toen de jonge uitgevlogen waren is de nestkast gekraakt door Hoornaars. Deze wespensoort waar verhalen van gaan dat ze een paard of koe kunnen doodsteken. Als ze echter met rust gelaten worden, zijn zij beslist niet agressief of steeklustig.
Zij vangen veel insecten, waaronder ook wel bijen, als voedsel voor hun larven.
Opmerkelijk is, dat bij of in het vlieggat altijd een soort bewaker een hoornaar aanwezig is.


Hoornaar


In onze boomgaard rijpen de eerste oogstappelen, mooi geel van kleur, de eerste oogst van deze zomer, vroeger kregen wij ze mee naar de akker waar de rogge geoogst werd, met thee of karnemelk tegen de dorst, want het was hard labeur in die dagen.


Hard werken

Gegroet van W.v.d.Wouw