B i j z o n d e r  n a t u u r l i j k
door Wim van de Wouw

 

- Weer veel moois gezien -


De hitte was mij de baas. Ik kon de moed niet opbrengen om de natuur in te gaan. Dus bleef ik met mijn echtgenote in de schaduw van onze notenboom voor ons bakhuis, en ik verwende mijzelf met een heerlijk glas bier, gebrouwen door onze Vlaamse vrienden. Want een volk dat zulk een heerlijk nat kan brouwen mag ik toch wel onder onze Brabantse vrienden rekenen.

De hitte voorbij, enkele regendagen, die misschien wel nodig waren, maar al heel gauw verveelden, en ook weer voorbij gingen, ik kon weer eens de natuur in.

Slenterend over paden en dreven en over heideveldjes langs moerassen, en gewapend met mijn fotocamera, vond ik weer veel moois, en zag ik dat alles weer tot leven gekomen was dat in de vorige herfst ten onder was gegaan. Elk jaar opnieuw is dit voor mij een wonder, waar ik mateloos van kan genieten.
De Veenpluis, en de Zonnedauw, met de witte en de bruine Snavelbies, die in hun gemeenschap zo prachtig bloeien in gezelschap van de Beenbreek, die over een tijdje met zijn mooie gele bloemen, het geheel zal sieren, ook vindt ik weer het ,,Duivelsnaaigaren” dat woekert op de vooral jonge heideplanten, maar ook thuis hoort in het hele natuurgebeuren.


Veenpluis


Zonnedauw


Beenbreek


Duivelsnaaigaren


Duivelsnaaigaren


Mijn gedachten gaan terug naar de voorafgaande jaren, toen ik op mijn wandeling een reekalfje vond, ik heb eens een drieling gevonden, maar de dia die ik daarvan had gemaakt ben ik kwijt geraakt, uitgeleend, en nooit meer terug gezien.


Reekalf


Een nagenoeg wit reekalf was er voorgaande jaren ook, en zwarte reeén zie ik regelmatig, ook vond ik vorige zomer een doodgeschoten reegeit, en wat ik ook zag was een door een hond doodgebeten hermelijn.en een in een prikdraad gevlogen blauwe kiekendief, dat zijn de negatieve dingen die ik op mijn natuurtochtjes jammer genoeg ook tegen kom.


Dood ree


Doodgebeten hermelijn


Kiekendief


Ik ga weer op huis aan en zie het bloeiende plantje Hengel, dat in symbiose groeit op de wortels van eikenbomen, of er wederzijds nut is weet ik niet. En de bloeiende Smeerwortel, die genezend zou werken bij zweren en uitslag.
Op een verwilderd terreintje vind ik ook het vingerhoedskruid,[ Digitalis pupurea] waar de stof Digitalis uit wordt gewonnen, wat in handen van de geneeskunde, in de juiste dosering, heilzaam is bij hartklachten.


Hengel


Smeerwortel


Vingerhoedskruid


Dan ben ik weer dicht bij huis en thuiskomende zie ik mijn altijd nijvere echtgenote achter haar spinnewiel zitten, het is een van haar hobbys, en bezigheden, want zegt zij op zijn Brabants: ,, Un vrouwe haand en unne péérdetaand moeten aaltij in beweging zén".

En met deze wijsheid sluit ik deze inzending voor Cubra. W.v.d.Wouw