De beukeik in Vught

Het Reeburgpark in Vught is voor bomenliefhebbers zeer interessant.
Het pal naast het stadhuis gelegen park herbergt een aantal bijzondere bomen. Op zoek naar deze bomen stuitte ik op een wonderlijke speling der natuur. Op de plaats waar ooit een eikel en een beukennootje tegen elkaar aan gerold zijn is onderstaande opvallende verschijning ontstaan. De twee bomen hebben zo in elkaars weg gestaan dat ze aan de onderkant vergroeid lijken. Op een afstand schept het beeld van de twee gelijkwaardig volgroeide stammen het beeld dat het één boom betreft.
Geniet van onderstaande broederschap tussen
de koning en de keizer der bomen.

Aanvulling op 27-03-2008:

Beste Han,
 
Prima website heb je die ik als arbofiel regelmatig bezoek.
Ik zag dat je ook foto´s van bomen in park Reeburg hebt en ik keek even om te zien hoe ze er bij jou bijstaan. Eerder werd ik gewezen op bijzondere bomen in het park door een folder van een bomenfietsroute rond Den Bosch, gemaakt door de VVV en het Stadsgewest ´s-Hertogenbosch rond 1990 (ja, ik ga al even mee).
Nu lees ik bij je foto´s van de ´Eikbeuk´ dat bij toeval een eikel en een beukennootje tegen elkaar aan zouden zijn gerold en dat zo de huidige situatie zou zijn ontstaan.
 
In bovengenoemde folder staat echter, dat het hier gaat om een typisch tuinarchitectengrapje, dat van midden tot eind 19e eeuw vaak werd toegepast, waarbij een jonge eik en een jonge beuk bij elkaar in een gat werden geplant. Verder staat er dat de beuk in de natuur geen eiken in zijn onmiddellijke omgeving duldt (hoe werkt dat dan, vraag ik me af) en ook, wat ook op je foto wel te zien is, dat de beuk de eik als het ware omarmt doordat de wortels van de beuk om de eik heen gaan.
Daardoor zal de eik, zo staat er, uiteindelijk het loodje leggen, doordat de verbinding met de wortels steeds slechter wordt.
 
Geen toeval dus maar met opzet zo gemaakt!
 
Ik hoop dat je hier wat aan hebt en dat mijn informatie je kan helpen met het verbeteren van je begeleidende tekst.
 
Hoogachtend,
 
Aike Koedood