De linde van Henk Kuiper

Als hij iets in zijn hoofd heeft, dan krijg je dat er niet zo maar weer uit. Een doorzetter, Henk Kuiper, veldbioloog uit Tilburg. Werd hij eerder bekend als voorvechter van een andere leefwijze en schrijver van het boek Huttonia, later werd Henk bekend door zijn kruistocht voor de enige echte Tilburgse linde. Deze linde stond tot 1994 op het centrale plein van Tilburg, de Heuvel. Het was de echte Tilburgse boom bij uitstek. Vele malen als visitekaartje gebruikt voor de stad. Zijn aanblik sierde in vroeger tijd menig ansichtkaart. Mensen verpoosden onder de boom, er werd recht gesproken het was als het ware het levende hart van deze stad. Volgens velen komt de naam Tilburg ook van de linde, Tilia. In de jaren '80 van de vorige eeuw begon de linde echter steeds meer kale plekken te krijgen en dood hout te vormen. Waarna men in 1990 besloot tot het aanleggen van een druppelsysteem om de boom beter van water te voorzien. Dit had men beter kunnen laten want het betekende dat de dikke wortels van de boom die lucht moesten opnemen onder water kwamen te staan. De boom is op deze wijze eigenlijk verdronken. Dit terwijl Nederlands grootste lindespecialist Bert Maes in 1989 nog constateerde dat deze linde nog wel zo'n tweehonderd jaar mee zou kunnen. Begin jaren negentig gaat de aftakeling in versneld tempo voort. Pas in 1993 ziet men in dat de druppelinstallatie beter kan verdwijnen. Het gaat dan weer beter met de linde, die zichzelf probeert te herstellen met 12 zogenaamde adventiefstam, herstelwortels die de boom opnieuw zullen verjongen. in principe heeft een linde geen leeftijdsgrens maar kan door zijn herstellend vermogen voort blijven leven. Toch besluit de gemeente Tilburg op 20 april 1994 om de boom te laten rooien. Dit besluit leidt tot hevige reacties en de boom wordt bezet door een groep linde-liefhebbers onder leiding van Henk Kuiper. 


Henk Kuiper (rechts) verschanst in de linde met een van de andere actievoerders
(Foto uit: Tilburg, vijf eeuwen rond een "heilige" linde door Henk Kuipers)

Toch zal de linde op 27 april 1994 inderdaad gerooid worden. Het massaal toegestroomde publiek ziet dat als de holle stam opgetakeld wordt er een van de adventiefstammen blijft staan, fier als een jong boompje met blad. Het bestuur van de stad besluit deze wortel uit te graven en op te laten kweken in een kas. Helaas, een adventiefstam is geen jong boompje. 


Als de stam omhoog gehesen is, verschijnt een jonge adventiefstam.
(Foto uit: Tilburg, vijf eeuwen rond een "heilige" linde door Henk Kuipers)

Een jaar na dato is het boompje kasje wijlen. Resten van de oude lindeboom zijn verwerkt tot van alles en nog wat. Een burgemeestershamer (in het bezit van het RHCT), een tableau in het gemeentehuis en stukken van het hout zijn te zien in het Noorbrabants Natuurmuseum in Tilburg. Zelf heeft Henk Kuiper een dwarsdoorsnede van de boom waarin prachtig de geschiedenis van de boom te lezen valt.


Burgemeestershamer gemaakt van het hout van de Tilburgse lindeboom. Uit de collectie van het RHCT.

Zo zult u denken, een eind aan het verhaal van de Tilburgse linde. Nee, niets is minder waar. Op 17 april 1995 ziet Henk Kuiper dat bij de werkzaamheden aan een fietskelder op de plaats waar ooit de linde stond stukken wortel zichtbaar worden die blijkbaar niet zorgvuldig weggehaald zijn. Henk passeert de hekken en haalt resten van de wortel uit de grond en plant dit in een grote pot. Hetzelfde jaar nog verschijnen de eerste blaadjes en in de jaren daarna groeit de linde weer uit tot een aardig geheel. 
Al die jaren later koestert Henk zijn eigen Tilburgse linde, de enige echte. 
Na het overlijden van burgemeester Stekelenburg in 2003, gaan er stemmen op om deze linde  ergens op een mooie plaats te planten in Tilburg ter nagedachtenis aan de burgervader.
Het initiatief krijgt te weinig steun, waardoor de boom nog steeds gekoesterd wordt door Henk.

Niemand die zich zo ingezet heeft voor de Tilburgse linde als Henk Kuiper. Wat mij betreft mag deze linde geplant worden op de mooist denkbare plek in Tilburg en genoemd worden naar zijn adept: 
de Henk Kuiper linde!



De linde even terug op de Heuvel op 27-4-2004 (Fotos Henk Kuiper)


De linde in ballingschap (Foto Henk Kuiper)


De linde in het voorjaar van 2004 (Fotos Henk Kuiper)


Bij het lindeboomontbijt van 2004, met Linde Braber, voorzitter van de stichting Stadsbomen Tilburg (Foto: Henk Kuiper)


De lindeboom op transport (Foto: Henk Kuiper)
 



Bij de opnames van de film 'De lindeboom' in de wijk het Wandelbos

Met dank aan: Henk Kuiper en Linde Braber van de Stichting Stadsbomen Tilburg.

Bron: Tilburg, vijf eeuwen rond een "heilige" linde, door Henk Kuipers, uitg.: Europese Bibliotheek in Zaltbommel, 2000,  ISBN: 90 288 1142 7