De koortsboom van St. Walrick

U parkeert uw auto gewoon nog net in Brabant en loopt dan in tien minuten naar de boom van deze week. Hij staat net op Gelders grondgebied maar hoort zeker thuis in deze serie 'Boom van de week'.
In Overasselt, onder de rook van Nijmegen, ligt de ruïne van de kapel van St. Walrick. Dit is het laatste restant van een kloosterboerderij gesticht in de 15e eeuw door de monniken van de abdij van St. Valerie-sur Somme in Normandië. St. Valerie, oftewel St. Walrick in het gewoon Nederlands, was de patroonheilige van de koortslijders. 

Heb je last van flinke koorts, sta dan vroeg op en bind voor dag en dauw een stukje van de die nacht gedragen kleding strak om een koortsboom. Je zult het zien, de koorts verdwijnt als sneeuw voor de zon. Het geval wil dat de boom de koorts via het lapje overneemt. 
Ja, ik zie u al ongelovig kijken. Toch is dit gebruik tot op de dag van vandaag in zwang. Nog steeds is de koortsboom van Overasselt behangen met lapjes. Het hoeft niet eens precies deze boom te zijn, de struiken er omheen zijn misschien nog wel dichter behangen. 
Wat vreemd is aan het verhaal van de koortsboom van St. Walrick is dat er legendes bestaan van ver voor de tijd van het kapelletje die ook al handelen over een koortsboom. Het eerste verhaal vertelt van Karel de Grote, die tijdens een logeerpartij op de Valkhof in Nijmegen behoorlijk last van koorts kreeg. Hij hoorde van een oude vrouw aan het hof over de koortsboom, ging er heen, bond een stuk zijde aan een struik en klaar was het. Het tweede verhaal stamt van ruim duizend jaar geleden. Heribertha, de dochter van de hoofdman van de Hoemannen leed aan flinke koortsaanvallen. Vanaf de dag dat zij een stuk linnen van haar kleding ophing aan de boom naast haar huis, was zij verlost van de koorts. Zij woonde rond Overasselt. Uit dank zou hij een kapelletje hebben laten bouwen op die plaats.
Ja, wat er nu eerst was, een koortsboom of kapelletje, ik weet het ook niet. De huidige koortsboom is een eik  van een honderd jaar oud.


 

 

Tegen dyslexie helpt de koortsboom niet!