De moeierboom van Etten-Leur

Van 1875 tot 1882 was dominee Th. van Gogh werkzaam in Etten-Leur. Hij woonde in de pastorie aan de Roosendaalseweg en leidde de diensten in de Nederlands Hervormde kerk. De pastorie is verdwenen en de kerk doet niet meer dienst als kerk maar als raadszaal voor de gemeenteraad. Het toeval wilde dat de zoon van de dominee ontdekte dat hij aardig kon tekenen, waardoor het oude beeld van deze twee gebouwen bewaard is gebleven op een van zijn tekeningen.

In 1881 verbleef diezelfde zoon namelijk geruime tijd op de pastorie en was gefascineerd door het straatbeeld. Vincent, zo luidde de naam van die zoon, werd later zo beroemd dat ter ere van zijn 100ste sterfdag in 1990 een standbeeld gemaakt door Hein Vree geplaatst werd op de plaats waar vroeger de pastorie stond van zijn vader.

Later is dit beeld verplaatst naar de markt, waar Vincent nu uitkijkt naar de boom die hij ooit zelf getekend heeft in datzelfde jaar 1881. Die boom is uniek. De schattingen van de plantdatum lopen uiteen van eind 17e eeuw tot eind 18e eeuw. Een ding is zeker, toen Vincent de boom bewonderde was dit al een eerbiedwaardig exemplaar. De betekenis van de naam moeierboom is ook voor verschillende uitleggen vatbaar. Sommigen denken dat de naam komt van het feit dat de boom steeds jonge scheuten onder aan de stam vertoont die weer gestekt kunnen worden, anderen denken dat de naam toch stamt uit de tijd dat men nog rechtsprak onder de boom. Wie het weet mag het zeggen. Het feit is, dat als je deze boom gaat bekijken, je ongeveer hetzelfde beeld op je netvlies kunt krijgen als ooit Vincent van Gogh had.

Han van Meegeren

Aanvulling maart 2007:  Martien Hoevenaars uit Etten-Leur mailde mij dat het standbeeld van Vincent verplaatst is naar de binnentuin bij het stadskantoor. Vincent kan dus de moeierboom niet meer bewonderen.

Aanvulling juni 2015:  Joep Rozemeyer mailde mij een afbeelding van de tekening die Vincent maakte waar de moeierboom op te zien is.