De tamme kastanje van de Dompt in Elsendorp


Samuel Cornelis van Musschenbroek

Samuel Cornelis van Musschenbroek, in 1857 geboren in Olst, maakte fortuin in Nederlands Indië als voorzitter van het Syndicaat van Suikerfabrieken op Java. Bij terugkeer richtte hij samen met andere Amsterdamse ondernemers de maatschappij tot ontginning van de Peel op. Het dorp Elsendorp ontstond in 1891 als peelontginningsdorp. In opdracht van de ontginningsmaatschappij werden twee modelboerderijen gebouwd in de omgeving van het nieuwe Elsendorp. Een van deze boerderijen is 'de Dompt'. In 1916 zag hier Samuel's kleinzoon, Sam, het levenslicht. 


Sam van Musschenbroek

Deze Sam sloot zich in de jaren '40 aan bij het verzet tegen de Duitse bezetter. Dit verzet resulteerde o.a. in het in brand steken van het Amsterdams bevolkingsregister op 27 maart 1943. Sam werd samen met een deel van zijn kompanen opgepakt door de bezetter en op 1 juli 1943 gefusilleerd in de duinen bij Overveen.
De Dompt is hedentendage nog steeds een opvallende verschijning in het landschap van de Peel. Je rijdt Elsendorp uit richting Oploo en je ziet meteen aan de linkerhand de opvallend grote hoeve, verbonden met de rijksweg door een prachtige laan van kastanjebomen. Wat ook meteen opvalt is de grote boom die ietwat aan de rechterkant voor de boerderij staat. Dichterbij gekomen blijkt het een uit de kluiten gewassen tamme kastanje te zijn, die geplant is ter gelegenheid van de geboorte van Sam van Musschenbroek in 1916. Een prachtbezit op dit erf dat op zich al een monumentale aanblik heeft.

(Met dank aan Koen van Musschenbroek Greve uit Den Haag, voor correcties en aanvullingen die op deze pagina gemaakt zijn)