De beverboom achter de pastorie

De officiële Nederlandse benaming voor de magnolia is beverboom. Dat wist u toch wel, of niet? Nou ik in ieder geval niet voor vandaag. Hij is zo genoemd omdat men in vroeger tijden dacht dat een specifieke soort magnolia's het lievelingsvoedsel was van de bever. Vandaar. 
Magnolia, mooie naam. De boom is genoemd naar het hoofd van de botanische tuinen in Montpellier, Pierre Magnol (1638-1715). 


Pierre Magnol

Beverboom of magnolia, in ons land wordt de boom vaak ten onrechte tulpenboom genoemd. Dit is ontstaan door de zee van bloemen die elk seizoen (soms twee maal per seizoen) de bomen kleurt. De echte tulpenboom is een beetje de stamvader van de magnolia's. Er bestaan twee soorten tulpenbomen en wel 80 soorten magnolia's. 


Het typerende blad van de tulpenboom.

De magnolia's zelf zijn ruwweg onder te verdelen in drie hoofdgroepen. De eerste is de groep van de altijd groen blijvende bomen. De tweede groep beslaat de magnolia's die alleen in het seizoen blad hebben en in de zomer bloemen dragen. De derde groep zijn de naaktbloeiers. Eerst bloemen en dan pas het blad. 
De magnolia in Den Dungen behoort bij de tweede groep. 

De magnolia is een boom die reeds lang bestaat. Uit fossiele vondsten blijkt dat de boomsoort reeds honderd miljoen jaar geleden voorkwam, net als bijvoorbeeld de ginkgo.

De magnolia in Den Dungen is redelijk oud. Hoe oud precies weet ik niet. Maar ik schat zijn ouderdom toch zeker op een jaar of tachtig.

J.J. Cale bezong op zijn eerste elpee reeds 
de schoonheid van de magnolia:

Magnolia, you sweet thing
you're driving me mad.

Got to get back to you girl,

you're the best I ever had....

Of bedoelde hij toch iets anders als een boom....

 


Volgens de boeken zal de magnolia in onze streken niet snel in de vrucht schieten, wel in Den Dungen.