Monumentale bomen in Europa - Jeroen Pater
Boekbespreking

Als bomenliefhebber volg ik al enkele jaren de website van Jeroen Pater. Op deze website staan beschrijvingen van diverse Nederlandse en Europese bomen. Niet zo maar bomen, nee, de topmodellen zal ik maar zeggen. Al tijden kondigde Jeroen op deze site aan dat hij bezig was aan een boek over Europese monumentale bomen. Nou dat boek is er, en dat boek dat blijft, dat kunt u van mij aannemen. Wat een schitterend boek. Het hart van elke bomenliefhebber zal sneller gaan kloppen bij het bestuderen van dit standaardwerk.

Anderhalve kilo boek op een formaat van 25 x 33 cm. Mooi gebonden in harde kaft met los stofomslag. In die anderhalve kilo beschrijft Jeroen Pater 103 monumentale bomen verdeeld over 21 landen. In tien jaar tijd heeft hij al die plaatsen bezocht waar monumentale bomen te vinden zijn. Van Zweden tot Griekenland, van Hongarije tot Portugal. Met een welhaast bezeten nauwkeurigheid beschrijft hij het heden en verleden van deze oudste bewoners van Europa. Jeroen heeft elke boom gemeten, zowel de omtrek als de hoogte en hij heeft getracht en reŽle schatting van de ouderdom van elke boom te maken, zonder zich iets aan te trekken van overlevering, eerdere beschrijvingen of volksverhalen. Daartegenover heeft hij veel oog gehad voor de historie. Bij veel bomen zijn ook oude foto's/ansichtkaarten geplaatst en beschrijft hij met verve de verhalen uit de overlevering.

Als je het al niet was dan raak je vanzelf besmet met het oudebomen-virus, bij het lezen van dit boek. 
Als is Nederland niet zo rijk vertegenwoordigd op dit gebied, toch heeft Jeroen Pater een plaats ingeruimd voor Nederlandse bomen. Vijf monumentale bomen uit ons land passeren de revue, en ja, zelfs een Brabants boom, natuurlijk de oude linde van Sambeek.

Ik stop, want u kunt beter zelf het boek aanschaffen. Koopt u het boek niet in de winkel maar via de Bomenstichting in Utrecht, dan gaat een deel van de aanschafprijs naar deze stichting.

Titel: Monumentale Bomen in Europa
Auteur en fotograaf: Jeroen Pater
uitgeverij: Lannoo nv
ISBN 13 978 90-209-6159-1
Prijs: 49,95 euro
Meer informatie of bestellen door hier te klikken

Han van Meegeren