NEDERLAND:

De bomenstichting

 Bomen zijn geen vervangbare decorstukken, maar levende organismen die onderdeel zijn van een ecosysteem. Bij het inrichten van de openbare ruimte wordt daarmee nog niet genoeg rekening gehouden. Bomen worden zo vaak het slachtoffer bij (her)inrichting en renovatie dat de gemiddelde levensverwachting van jonge stadsbomen in veel gemeenten niet meer dan 10 jaar bedraagt.
De bouw van woningen en bedrijven, de aanleg van wegen en kabelnetten, verlaging van het grondwaterpeil, klachten van mensen over overlast, onwetendheid bij boombeheerders zijn de meest voorkomende bedreigingen van bomen in Nederland.
Bomen kunnen zichzelf niet verdedigen. Daarom is er de Bomenstichting. De Bomenstichting zet zich in voor het behoud van bomen in de stad en op het platteland. De Bomenstichting werkt hieraan door het geven van voorlichting en advies, door misstanden aan te kaarten en door druk uit te oefenen op verantwoordelijke partijen.
De Bomenstichting (1970) is een landelijke stichting, gehuisvest in Utrecht. Er is een netwerk van contactpersonen, dat verspreid over het hele land op lokaal niveau voor bomen opkomt.

 

Oude bomen vanuit Zutphen bekeken

Nederland staat bekend als een boom-arm land. Hoe onjuist dit is blijkt als u met mij meereist langs een aantal bijzondere bomen in Gelderland. Vertrekpunt is mijn woonplaats Zutphen. Op fietsafstand is vanuit hier een keur aan monumentale en bijzondere, vaak oude bomen te bezoeken. Het aantal landelijke toppers qua afmetingen en leeftijd is daarbij opvallend. Niet zo vreemd echter gezien het zeer gevarieerde oude landschap en de vele landgoederen en kastelen in deze omgeving.  De reis voert langs een flink aantal bomen, gerangschikt per gemeente, in De Graafschap, de IJsselvallei en langs de Veluwezoom.
Zie pagina 1 tot en met 10.
In het tweede deel van deze website ( pagina 11 t/m 40) zijn enkele van de oudste en meest indrukwekkende bomen van Noordwest- en Midden - Europa te zien. Daarbij valt op dat met name van de inheemse soorten eik, linde en taxus veel grotere aantallen echt oude exemplaren voorkomen dan in Nederland. Ook zijn de oudste exemplaren duidelijk ouder en vaak ook dikker dan in ons kikkerlandje. Meer dan bij ons hebben traditie, mythologie, folklore en respect voor de boompatriarchen, een eeuwenlange bescherming tegen bijl en vuur geboden. Daarbij speelden de grotere oppervlakte aan bos, de feodale bezitsverhoudingen en lokaal ook oude landgebruiksvormen met boomweides een rol. Ook de in het buitenland vaker voorkomende steviger, voldoende diep ontwaterde maar toch vruchtbare bodemsoorten bieden meer mogelijkheid voor bomen om hoge leeftijden en grote afmetingen te bereiken.

Jeroen Philippona

 

 

Bomensite van Vincent Mauritz

In alle stilte is Vincent Mauritz al langere tijd bezig om een schitterende bomenverzameling op te zetten op Panoramio. Bomen in Nederland, maar ook het buitenland komt ruim aan bod. Mooie foto's en een bron voor vele interessante bomentochten! Een aanrader.

 

Bomenwaaier

De BomenWaaier is 's werelds meest uitgebreide keuze- en informatiesysteem over bomen en heesters voor de professionele gebruiker

Bomengids

Deze site is door mij (Hans-Cees Speel) opgezet in mijn vrije tijd. Omdat ik het raar vind dat deze site nog niet bestond: iedereen tegenwoordig kan eenvoudig een digitaal fototoestel kopen, en via adsl is een site ook makkelijk te realiseren.
Ik ben bioloog (afgestudeerd in Nijmegen) en Milieukundige, maar werkzaam in de ICT bij Tunix te Nijmegen (Tunix levert de Tunix-firewall en consultancy en opleiding ivm netwerk-security).
Na 8 jaar in Den Haag te hebben gewoond was ik weer helemaal blij om zoveel bomen te zien in echte stukken bos rondom Nijmegen.

Vandaar dat ik deze bomensite heb gemaakt. Het maken kostte en kost toch wel erg veel tijd. Ik ben altijd op zoek naar mensen die me kunnen helpen bij het determineren van nog onbekende bomen.

 

Bomenfoto's van Roel Vermeulen

Roel Vermeulen van Vermeulen boomadvies is boomtechnisch adviseur en boomtaxateur. Hij fotografeert graag monumentale bomen en blijkt daar veel aanleg voor te hebben. Kijkt u zelf maar eens naar zijn portfolio.

 
BUITENLAND:

Monumental trees

Deze onvolprezen site van de Belg Tim Bekaert is een must voor elke bomenliefhebber. Het is een site waar veel mensen aan meewerken en geeft een snel breder wordend beeld van monumentale bomen over de hele wereld. Korte beschrijvingen van de individuele exemplaren, maatvoeringen en vele foto's maken deze site compleet. Ook is er aandacht voor een stuk geschiedenis van deze bomen. Maak zelf een account en doe mee!

 

Krapo arboricole

Sinds 21 januari 2008 beheert Christophe Virat zijn blog Krapo arboricole over monumentale bomen. De nadruk ligt op Frankrijk maar af toe passeert een buitenlandse boom. De foto's komen van diverse Franse en buitenlandse bomenliefhebbers. De site is op z'n Frans, dus niet zo erg overzichtelijk. Maar een schat aan prachtige oude bomen.

 

Arbres remarquables en Provence-Alpes et Côte d'Azur

Deze site laat een steeds beter overzicht zien van de bijzondere bomen in zuidoost Frankrijk. Plan uw vakantiereis langs deze bomen.

 

Henri Gadeau de kerville - Les vieux arbres de la Normandie

Deze site vertelt over de Rouaanse bioloog die eind 19e en begin 20ste eeuw zo veel oude bomen in Noordwest Frankrijk beschreven en gefotografeerd heeft. 

Arbres.org

De site van de Franse bomenstichting. Met een overzichtje van monumentale Franse bomen. Niet compleet en de fotografie is niet om over naar huis te schrijven.