Ton Frenken

Introductie

De naam Ton Frenken kende ik al jarenlang als vaste illustrator van het tijdschrift Speling. Dit tijdschrift over bezinning, heb ik jarenlang mogen begeleiden bij de drukkerij en uitgeverij waar ik werk. De tekeningen bestaande uit duizenden potloodarceringen hebben altijd in positieve zin mijn aandacht getrokken. Meer dan een vluchtige ontmoeting is er in die jaren nooit geweest. Pas later las ik meer over leven en werk van deze Brabantse kunstenaar. Frenken bleek ook te schilderen en was ook jarenlang actief als cultureel organisator, criticus en was 13 jaar lang directeur van de Culturele Raad van Brabant. 
Me dunkt reden genoeg om te proberen Ton Frenken te 'strikken' voor Cubra. Hij reageerde positief op mijn schriftelijk verzoek iets te laten zien van zijn werk op CuBra. Alhoewel zijn affiniteit met het web nihil is, leek het hem toch leuk een ontmoeting te laten plaatsvinden.
Op 14 maart 2004 ben ik naar Vught gereden om in zijn eigen tentoonstellingsruimte in het monumentale pand Zionszicht een kijkje te gaan nemen. Onder het genot van een heerlijke witte wijn hebben we ruim twee uur gepraat over een diversiteit van onderwerpen. Ton Frenken is een fijne gesprekspartner die vrijelijk praat over zijn werk, geloof, kunst enz. De foto's van zijn werk die te zien zijn op CuBra heb ik allemaal gemaakt in Zionszicht. Echt geļnteresseerden in Ton Frenken's werk kunnen een afspraak maken in dit eigen 'museum'. Ton Frenken is te bereiken onder telefoonnummer: 073-6563279.

Han van Meegeren