Hjalmar van den Akker


Sculpturen
doorlopende diashow20 gouaches


 

Akker, Hjalmar Felix van den (Eindhoven, 1963)

 

Ontwerper, illustrator, beeldend kunstenaar

Hij volgde de avondakademie St. Joost te Breda, richting publiciteit (1983-1985), en de Akademie voor Beeldende Kunst en Vormgeving te Den Bosch (1986-1991). Aldaar studeerde hij cum laude af in animatiefilm, illustratie en vormgeving. Tijdens deze opleiding liep hij een half jaar stage bij de Marten Toonder Studio’s (teken- en poppenfilm).

Hij illustreerde in diverse vaktijdschriften en andere uitgaven, en werkt als free-lance ontwerper (logo’s, huisstijlen, cd-hoesjes, inrichting van dans- en eetcafé Vasquesz etc.).

Hij werkte als animator voor de VPRO en als tekstschrijver voor stripboeken-uitgeverij KBU. Van den Akker publiceerde enkele teksten en verhalen, o.a. in het literair tijdschrift Maatstaf (nr. 8/9, 1992).

Van den Akker maakt in opdracht sculpturen van staal, hout en perspex, waaronder voor het Brabants Conservatorium en het Elisabethziekenhuis te Tilburg, maar ook voor particulieren. Tevens maakt hij schilderijen waarmee hij van tijd tot tijd exposeert (o.a. in de KUB, de Tilburgse muziekschool, kasteel Ammersoyen, kasteel Heeswijk-Dinther, het Gebouw voor Kunst en Wetenschap te Utrecht). Ook deze zijn in bezit van bedrijven en particulieren.

Hij nam deel aan diverse kunstmanifestaties zoals ‘Tilburg Literair’ (1996), waarvoor hij teksten bijdroeg aan het boek ‘Lust, de plano’s’, en de aankleding van de centrale hal van theater de Vorst voor zijn rekening nam.

In 2001 maakte hij samen met Toon Diepstraten vier computeranimaties voor het ‘Stranger than Paranoia-festival’ in de Paradox te Tilburg (podium voor jazz en actuele muziek).

Voor de manifestatie ‘Kunst Dichterbij in de Mariastraat’ (een initiatief van Stichting Volzin en Stichting Kunstprojecten Tilburg) maakte hij in 2002 een computeranimatie/internet installatie (ook met Diepstraten).

Van den Akker woont en werkt in Tilburg.