KLIK HIER voor een portfolio van schilderijen van Ans Kluijt

 

Geboren:  Tilburg 1948

Aangeboren interesse?

Tekenen doe ik al mijn hele leven, als kind was de keukentafel op zondagochtend mijn domein tot er gegeten moest worden en dan moest ‘die rotzooi’ van tafel. Nadat ik een tekening had gemaakt van enkele gezinsleden en dit aan mijn ouders liet zien zei mijn vader met een afkeurende blik: ‘kweek mar ‘n rooie kool, daar hedde tenmimste nog iets aon’.
Vanaf mijn veertiende jaar werkte ik, tekenen was een luxe bezigheid, het verdween bijna uit mijn gedachten. Als de wens om te tekenen terugkwam maakte ik plaatjes in mijn fantasie, ik keek naar de realiteit en vertaalde deze in plaatjes vol harmonie en vooral met veel kleuren.
Ik kan deze herinneringen met een glimlach ophalen, het zegt iets over de vijftiger en zestiger jaren en over daar waar mijn wiegje stond.

Jaren had ik het druk met mijn gezin, vrijwilligerswerk, ik ging alsnog een HBO-studie volgen en ging fulltime werken. Ruim tien jaar geleden ben ik een dag korter gaan werken met de bedoeling meer tijd te kunnen besteden aan tekenen en schilderen.
Ik begon met schilderles bij diverse kunstschilders en bij Atelier ’78 in Goirle.
Na anderhalfjaar zette ik de stap om met acrylverf te gaan werken en sindsdien is de drang om te creŽren niet meer te stuiten. Ik stopte met mijn baan en had alle tijd om de plaatjes zichtbaar te gaan maken: voor mezelf en voor anderen geÔnteresseerden.
Ik heb overwogen om een kunstopleiding te gaan volgen, maar uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om te doen wat ik het allerliefste doe: creŽren! En door te experimenteren, naar tentoonstellingen te gaan en kunstboeken te bestuderen breid ik mijn kennis en ervaring nog steeds uit.

 

Mijn ideeŽnbron lijkt onuitputtelijk. Mijn tijd helaas niet.

Ik laat me voornamelijk inspireren door mens en natuur. De tijdelijkheid van de mens, de dingen die je tegen kunt komen op je pad; emoties die hierbij horen; menselijke dingen van alle tijden; tijdloze ervaringen!
Maar ook de natuur in al zijn rijkdom is mijn inspiratiebron.
Gelukkig kan ik deze rijkelijk rondom mijn woning ervaren.
Aan de voorkant kijk ik op een grote waterplas met eenden, zwanen, futen, meeuwen, vissen en vissers. Op de achtergrond loopt de A58. S’avonds kan ik de zon aan deze kant van de woning zien ondergaan, wat prachtige plaatjes oplevert, een feest om naar te kijken! Aan de achterkant van mijn woning loopt de plas nog een stuk door en is hij omringd door mooie groengebieden en bossages in beheer bij Brabants Landschap. Recht achter mijn woning is een weiland waarin een merrie met zijn veulen loopt. Af en toe steekt de familie fazant het weiland over, net zoals haasjes, konijnen en kippen. Vanuit mijn atelier kijk ik hiernaar, een enkele keer kan ik in de verte een ree aan de bosrand waarnemen. S’morgens kan ik aan deze kant de zon boven de plas op zien komen; een mooier begin van de dag kan ik me niet voorstellen!

 

Werkwijze

Vanuit alle indrukken laat ik me leiden door de materialen die ik in die situatie verkies zoals; doek of papier, kleurenpalet, kwasten of andere materialen en ik zie wel wat eruit komt, een feest om zo plaatjes te kunnen creŽren.
Ik ben altijd met vele werken tegelijk bezig; allemaal in verschillende stadia. En dan ineens komt er een moment waarop ik constateer: hier kan ik niets meer aan toevoegen en is het af.
Ik signeer mijn werken met mijn eerste twee doopnamen: Anna Paulina; gewoon omdat ik deze namen mooi vindt en ze op deze manier kan benutten.

En wanneer is iets kunst? Volgens mij is de beste leidraad: als het kunstwerk iets met je doet, als het je ‘raakt’! En gelukkig zijn er steeds weer mensen die door mijn werk geraakt worden.
Veel van mijn werk heeft zijn plekje gevonden in bedrijven en bij particulieren; o.a. in Utrecht, Amsterdam, Heiloo, Hoofddorp, Tilburg, Goirle en zelfs in BelgiŽ.

 

EXPOSITIES

2001: Egberts Optiek Goirle

2001: Biz Art Goirle

2002: Balkenbrijdag Balkan Koor Goirle

2002: Deelname Rondje Kunst Goirle

2003: St.Elisabeth Ziekenhuis Tilburg

2003: Gemeentehuis Goirle - Expositie Goirlese amateurs 2003

2004: Expositie bij ‘Robidus’ Zaandam

2004: Deelname Rondje Kunst Goirle

2005: Gemeentehuis Goirle - Expositie Goirlese amateurs 2003

2006: Deelname aan actie tegen zinloos geweld in Tilburg

2007: Expositie ‘Robidus’ Zaandam, Utrecht en Eindhoven