Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 20-10-2015

 

Dit is corruptie

 

President Robert Mugabe’s vrouw Grace  is het land rondgegaan en deelde tractoren, bakolie,  rijst en kleding uit als confetti. Ze gaat tot het uiterste om zich te profileren als een “zorgzame moeder van de natie”.

Maar de moeder heeft ernstige gebreken. Ze discrimineert haar kinderen deels. Alleen degenen die een Zanu (PF) kaart dragen worden gevoed. De snoepjes die de moeder van de natie verdeelt zijn niet het product van haar inspanningen, maar komen van de staat met behulp van een lening van de Braziliaanse regering – en de Zimbabweaanse belastingbetaler zal er vroeg of laat voor moeten opdraaien.

Het is tercht om ervan uit te gaan dat de meerderheid van de Zimbabweaanse belastingbetalers MDC-T aanhangers zijn – want de meeste belastingbetalers wonen in de stedelijke gebieden, waar de MDC consequent verkiezingen wint. Deze belastingbetalers nu moeten betalen voor de laatste hoeveelheid tractoren en landbouwwerktuigen die werden uitgedeeld aan Zanu (PF) ambtenaren die als boeren waren vermomd door de toenmalige directeur van de Staatsbank Gideon Gono tijdens het tijdperk van hyperinflatie.

Als het gaat om het uitdelen van cadeautjes hebben alleen Zanu (PF) aanhangers daar voordeel van. Als het gaat om het betalen voor de snoepjes betalen alleen de belastingbetalers. Grace Mugabe’s geldsmijterijexpeditie laat andermaal het gebrek aan betrouwbaarheid zien dat onze regering kenmerkt. De vrouw van de president hoort geen overheidsapparatuur te verdelen. Zij is geen overheidsfunctionaris. Zij is geen minister in het kabinet. Zij is alleen maar de vrouw van de president.

Dit toont duidelijk aan dat er geen onderscheid bestaat tussen overheid, partij en persoonlijke bezittingen wat Zanu (PF) betreft. Het wordt ook geheel duidelijk door de wijze waarop Grace wordt vervoerd door het land – met militaire helikopters – dat er geen beleid is betreffend het gebruik van staatsmiddelen. En als er al zulk beleid is wordt dat genegeerd en naar willekeur met voeten getreden.

Als Grace partijpropaganda maakt, wat ze natuurlijk doet, zou de partij haar vervoer moeten regelen en betalen voor de goederen die zij uitdeelt aan partijaanhangers.

Het misbruik van overheidsbezittingen en staatsmiddelen door Zanu (PF) is al zolang aan de gang – 35 jaar – dat het systematisch is geworden. Het gevaar is dat de mensen dat nu gewoon aanvaarden als “normaal”. We moeten ons eraan blijven herinneren dat het fout is. Het is corruptie.