Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 13-10-2015

 

De beslissing is aan jou, George

 

George Charamba, staatssecretaris voor informatie, heeft de onafhankelijke media in Zimbabwe gedreigd. Hij is er ontevreden over dat ze berichtten over de aan de gang zijnde moorddadige oorlogsvoering binnen Zanu (PF).

 

Het is heel duidelijk voor iedereen die ogen heeft om te zien en oren om te horen dat terwijl President Robert Mugabe voortstrompelt in de nadagen van zijn leven zijn luitenants een uiterste strijd uitvechten om zich te positioneren voor de machtsovername. Het is letterlijk een gevecht op leven en dood. Sommige van hen zijn oude mannen en vrouwen en ze weten dat ze geen kans maken op een andere baan als de kandidaat van hun voorkeur de topbaan niet veilig kan stellen.

 

George kan niet ontkennen dat er factiezucht heerst binnen Zanu (PF). Grace Mugabe zelf heeft toegegeven dat het zo is. Partijfunctionarissen hebben het er de hele tijd over. Zij twitteren er zelfs over, beledigen elkaar en lekken tevens  informatie naar de media van links, rechts en van het midden. De minister van oorlogsveteranen Chris Mutsvangwa gaf een interview aan een Zuid-Afrikaans nieuwsblad afgelopen week waarin hij de zogenaamde Generatie 40 factie* aanviel. 

 

Minister van hoger onderwijs Jonathan Moyo had kwaadaardige kritiek op Vicepresident  Emmerson Mnangagwa  op Twitter. Wat verwacht George van de media dat ze doen? Niet erover berichten omdat dat hem en zijn baas ontevreden maakt? Of zouden ze moeten doen wat iedere krant in de wereld zou doen – de feiten berichten zoals die zich ontvouwen.   

 

Ons advies aan George is duidelijk: zeg tegen je baas dat die de ruziënde partijen bevel geeft hun mond te houden. Dan zullen we niets hebben om over te berichten. Maar zolang als zij het erover hebben, is het jachtseizoen geopend.

 

Het invoeren van nieuwe draconische wetgeving om de pers te muilkorven op dit moment en in deze tijd waarin het krioelt van de sociale media, is zinloos. Het zal enkel de wereldwijde perceptie versterken dat Zimbabwe wordt geleid door een verouderde dictatuur,  uit de pas lopend met de eigen bevolking en met de moderne technologie die ze samen met de rest van de wereld hebben omarmd.

 

Vrijheid van meningsuiting en toegang  tot informatie in cyberspace is nu aan de orde van de dag – overheden kunnen niet langer informatie verbergen. Iedereen weet dat er leven is na Mugabe, en dus kon de machtsstrijd die nu gaande is alleen maar worden verwacht. In iedere andere maatschappij zou dit heel normaal zijn.

 

Proberen te doen alsof alles goed gaat in Zimbabwe is een nutteloze onderneming. De beslissing is aan hen – de partij moet de opvolgingskwestie oplossen. Schieten op de brenger van de boodschap zal niemand helpen.

 

*Generation 40 faction: aftakking binnen Zanu (PF) van goed opgeleide veertigers, jongeren dus, vert.