Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 7-7-2015

 

Anticorruptie instelling in diskrediet

 

De Zimbabweaanse  Anticorruptie Commissie (ACCZ) is duidelijk niet geschikt om corruptie te onderzoeken, gezien de laatste rapportage over staats- en staatgerelateerde ondernemingen van de Auditeur Generaal (AG). Het verslag over 2014 onthult dat de commissie betrokken was in duistere zaken bij het verwerven van een huisvestingsvoorziening in Mount Pleasant, Harare.

 

Volgens de AG lukte het de commissie niet volledig inzicht te geven in hun financiële administratie over fondsen en activa met betrekking tot de aankoop van het nieuwe gebouw. Ook kon men niet duidelijk maken hoe de voorziening werd gebruikt. Vragen aan de bij de aankoop van het gebouw betrokken makelaar lieten zien dat het gebouw 1,2 miljoen dollar kostte in plaats van de door de ACCZ beweerde 1.68 miljoen.

 

Bijgevolg werden de commissie en de regering voor 480 000 dollar benadeeld! Bovendien werd het gebouw, ondanks dat de koop doorging, niet geregistreerd op naam van ACCZ. Feitelijk gebruikte de commissie een  lege vennootschap onder geheimzinnige omstandigheden, wat wijst op een duidelijk voornemen van het secretariaat om de commissie en de regering te bedriegen. De hoogste uitvoerende ambtenaar, Ngonidzashe Gumbo, werd wegens fraude bij deze kwestie veroordeeld.

 

Het is verontrustend dat juist het hoofd van deze eenheid waarvan wordt verwacht dat die geknoei en criminaliteit binnen overheidsbedrijven onderzoekt betrokken is in criminele activiteiten. Dat slaat een flinke deuk in de wettigheid van de ACCZ en het zal voor Zimbabweanen moeilijk zijn om ze vanaf nu nog te vertrouwen.

 

Voor ons is het grootste probleem het partijdige karakter waarbinnen mensen worden uitgekozen om openbare instanties te leiden. Het is duidelijk dat deze mensen niet worden benoemd op basis van hun reputatie of staat van dienst. In plaats daarvan vinden de benoemingen plaats op basis van vriendjespolitiek en de mogelijkheden van degenen die worden benoemd om de belangen van hun mede kopstukken te beschermen. Als de selectie van de hoogste baas professioneel werd gedaan zou iemand met zulke criminele neigingen nooit aan het roer van de commissie zijn geplaatst.

 

Volgens de huidige informatie is de tegen knoeierijen gerichte instantie voor lange tijd achtervolgd door een legitimiteitscrisis. Minder dan tien jaar geleden, en dit weten we dankzij gelekte documenten die ons beschikbaar werden gesteld, ontving de ACCZ geld van Gideon Gono, destijds directeur van de Zimbabweaanse Staatsbank, op een moment dat ze naar hem een onderzoek deden. Dat waren beslist steekpenningen. De onpartijdigheid van de commissieleden werd gecompromitteerd op hetzelfde moment dat ze Gono’s geld aanpakten.

 

Door de jaren heen zijn er nog andere berichten geweest over secretariaatsleden en commissieleden die betrokken waren bij duistere zaken. Onnodig te zeggen dat de commissie geen belangrijke onderzoeken heeft gedaan vanaf het moment van oprichting. Eerlijk gezegd heeft Zimbabwe een dergelijke in diskrediet verkerende instantie die over corruptie gaat niet nodig. Wij roepen de autoriteiten op de selectie van commissieleden en de benoeming van secretariaatsleden te herzien. Dit moet worden gedaan op een onpartijdige en professionele manier, zonder politieke manipulatie.