Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 12-5-2015

Een-vrouws invasiepret

Op onze voorpagina van deze week hebben we het verhaal van Mandi Chimene, de Minister van Provinciale Zaken voor Manicaland, die is begonnen met een-vrouws invasiepret in de provincie.

Ze had een boerderij toegewezen gekregen voordat ze tot minister werd benoemd. Sindsdien is ze de boerderij van Didymus Mutasa in Headlands binnengevallen, net als bij een commercieel landbouwbedrijf in handen van een blanke boer van wie ze beweert dat die werd beschermd door Mutasa.

Nu is ze een andere boerderij die werd geleid door een groep zwarte Zimbabweanen binnengevallen. De reden voor deze invasie? – van de boeren wordt gezegd dat ze leden zijn van MDC.

Het lijkt erop, dat, zoals alle weldenkende Zimbabweanen allang vermoedden, het zogenaamde land “hervorming” programma niets te maken heeft met het corrigeren van de onevenwichtigheden van het verleden. Het heeft alles te maken met het bestraffen van opponenten en tegelijk voedsel geven aan Zanu (PF)’s onverzadigbare hebzucht.

Deze groep Zimbabweanen heeft zijn land enkel verloren omdat deze politicus de verworvenheden van de boerderij, waaronder een slagerij, in bezit wil hebben. Deze vrouw is gevaarlijk. Ze gedraagt zich als een olifant in een porseleinkast. Dit is een duidelijk geval van machtsmisbruik.

Maar ja, wie gaat haar stoppen? Wat zij doet in Manicaland gebeurt in het hele land – zoals de afgelopen 15 jaar – in alle echelons van de partijleiding. Dit is wat Zanu (PF) steeds doet. Misschien kan Mandi Chimene ons tussen het binnenvallen van boerderijen door vertellen wat het verschil is tussen haar acties en andere vormen van discriminatie zoals racisme, vreemdelingenhaat en apartheid?

Of heeft zij het te druk met het verzamelen van rijkdom om te letten op zulke ongemakkelijke details?