Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 28-4-2015

 

Hoe breng je je eigen industrie om zeep

 

Het zal altijd moeilijk zijn SADC serieus te nemen voor wat betreft hun krachten om de regio te industrialiseren. Het regionale blok hield een topconferentie over industrialisatie hier in Zimbabwe afgelopen weekend. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken was dit het geesteskind van onze natie – de huidige SADC voorzitter*.

 

Het hoofddoel van de conferentie was het bevorderen van industrialisatie, plaatselijk welzijn en toegevoegde waarde om belangwekkende economische ontwikkeling in zuidelijk Afrika te ontsluiten. Echter, de gastheer van de top en SADC voorzitter die de agenda voor industrialisatie opzette heeft niet de legitimiteit om zo’n conferentie te leiden.

 

SADC staatshoofden, ministers en vertegenwoordigers van de particuliere sector kwamen naar Harare voor de top op een moment dat Zimbabwe wordt gezien als een van de slechtst presterenden  in de industriële  sector. De meeste van onze industrieën zijn gesloten en de overgebleven hebben er moeite mee overeind te blijven. Daardoor is de werkloosheid, onafhankelijk op meer dan 80 procent gemeten, hoger dan ooit en de informele sector blijft groeien.

 

Het is daarom komisch dat de regering besloot een top bijeen te roepen waarvan werd verwacht dat die een blauwdruk zou produceren over hoe zuidelijk Afrika duurzame en krachtige industrialisatie kon bereiken? Welke lessen verwachten onze collega’s uit de regio eigenlijk van onze bijna failliete staat te leren?

 

Als er iets zou moeten zijn van een thema waaronder de industrialisatietop liep zou dit moeten zijn: “Hoe breng je je eigen industrie om zeep”. Dit is wat President Robert Mugabe’s achtereenvolgende regeringen door  de jaren heen hebben gedaan. Ze vernietigden onze landbouwsector door hun hebzuchtige en corrupte land “hervorming” programma. Sindsdien is er niets gedaan om de robuustheid van de landbouwsector serieus te herstellen.

 

De overheid klampt zich nog steeds vast aan populistisch en archaďsch beleid dat iedere investering verjaagt. Centraal staat de wet op de inheemsheid waarvan men geweigerd heeft zich te ontdoen. Bilaterale overeenkomsten over bescherming van privé-eigendom worden niet nagekomen en er is geen respect voor eigendomsrechten.

 

Er is geen reden te geloven dat het de Zanu (PF) regering ernst is met welzijn en waardevermeerdering. ZimAsset** bestaat nu bijna twee jaar en wordt toch niet uitgevoerd. Wat voor lessen leert Mugabe aan regionale collega’s? Jarenlang deed de overheid mee aan het plunderen van diamanten uit Marange. Niemand had het over profijt totdat de sector het ongeluk overkwam dat de oppervlaktediamant opraakte. Waar is de oprechtheid van Mugabe’s regering? In ernst, wat kunnen de collega’s uit zuidelijk Afrika leren van een gastheer die zijn eigen industrie heeft om zeep heeft geholpen?

 

*De huidige voorzitter van SADC is Robert Mugabe.

**ZimAsset, Zimbabwe Agenda for Sustainable Socio-Economic Transformation. Een nieuw regeringsplan voor economische groei en welvaart met een looptijd vanaf 2013, vert.