Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 10-2-2015

 

Kiescommissie moet zelf uitleggen

 

Komende  maand zullen er twee voorverkiezingen zijn om Emmerson Mnangagwa en Joice Mujuru te vervangen.

 

De twee zetels – Chirumanzu-Zibagwe en Mount Darwin West kwamen vrij omdat Mujuru en Mnangagwa vice-president werden in resp. 2013 en 2014. De Zimbabweaanse Kiescommissie (ZEC) moet antwoord geven op brandende en saillante vragen voorafgaand aan deze verkiezingen.

 

Om te beginnen moet ZEC duidelijk naar buiten treden en hun rol verklaren in het beheer van de kiezerslijst die zal worden gebruikt bij de voorverkiezingen. De commissie heeft onlangs de huidige lijst nagenoeg verstoten toen men het verzoek van MDC-T, gesteund door een gerechtelijk bevel de lijst beschikbaar te stellen, afwees. ZEC voerde aan dat men de lijst niet kon leveren omdat men er niet aan was begonnen de lijst samen te stellen zoals was voorzien in hun nieuwe mandaat. Voorheen had de Griffiergeneraal de leiding over de kiezerslijst.

 

Deze uitspraak van de commissie is op zijn zachtst gezegd verwarrend. ZEC lijkt te willen zeggen dat men niet kan leidinggeven over enige kiezerslijst op dit moment omdat er geen is om mee te werken, want men heeft er geen samengesteld. Als dat juist is, wat zegt dat dan over de komende voorverkiezingen? Hoe zal men de verkiezingen per kieskring beheren zonder een registratie van de kiezer? Aangezien de voorverkiezingen aan de basis van een kiezerslijst staan, waar staat de commissie dan? Hoe kan men doorgaan en verkiezingen organiseren met een verstoten register?

 

Duidelijk, op het moment dat ZEC zei dat men geen lijst kon leveren omdat men er niet aan begonnen was er een samen te stellen, was het gevolg daarvan dat men niet rechtmatig een beroep kon doen op het ongeloofwaardige register van de voorverkiezingen. Feitelijk zou men, als men doorgaat en de bestaande lijst gebruikt, vuile handen maken aan de verkiezingsprocedure. Men heeft al erkend dat men geen bevoegdheid heeft over de lijst.

 

Als ZEC die bevoegdheid niet heeft, wie dan wel? Het kan niet het bureau van de Griffiergeneraal zijn omdat ZEC volgens de grondwet degene is die nu de controle heeft over de kiezerslijsten. Het belangrijkste wat hieruit voortvloeit is dat de voorverkiezingen omstreden zouden zijn en, in het ergste geval, illegaal.

 

Dat geeft steun aan de oproepen die zijn gedaan door sommige politieke partijen en waarnemers dat de voorverkiezingen moeten worden stopgezet en alleen dan worden gehouden als er een nieuwe, acceptabele en geloofwaardige lijst voor in de plaats komt. ZEC kan niet doorgaan verkiezingen te organiseren als men feitelijk erkent dat men er niet klaar voor is.