Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 3-2-2015

 

Wat gebeurt er in de diamantvelden?

 

Minister van Mijnbouw Walter Chidhakwa houdt zich stil deze dagen. Zijn zwijgen is reden tot bezorgdheid. Toen hij de portefeuille kreeg laat in 2013 maakte hij indruk op velen door de vechtlust die hij liet zien. Hij kwam aan boord toen er veel onordelijkheid was binnen de diamant mijnbouwsector, in het bijzonder in Chiadzwa.

 

Alle mijnbouwbedrijven verwachtten overlevingsproblemen omdat de oppervlaktediamanten die zij wonnen opraakten. Erger nog, de mijnbouwbedrijven konden geen passende rekenschap geven over de inkomsten uit de diamanten, terwijl er berichten verschenen dat men ze het land uit smokkelde en gebruikte om Zanu (PF) te financieren op een moment dat er weinig naar de nationale schatkist ging.

 

Feitelijk hadden sommige van de maatschappijen, in het bijzonder Anjin en Mbada Diamant, het lef om naar meer mijnbouwkavels te vragen!

 

Vandaag blijft de situatie bij Chiadzwa vrijwel dezelfde. Er is nog steeds ondoorzichtigheid over mijnbouwactiviteiten, tegen een achtergrond van insiders die met individuen samenspannen om het beetje dat is overgebleven te smokkelen naar zulke landen als Mozambique, Botswana en Zuid-Afrika.

 

Nog verontrustender is dat er geen woord valt over het lot van de bedrijven in overtreding. Vorig jaar gaf Chidhakwa aan dat de bedrijven zouden worden samengevoegd tot een vestiging die met de regering zou samenwerken. Hij zei dat dit nodig was  om doeltreffendheid,  concurrentievermogen en inzichtelijkheid in de sector te brengen.

 

Vele maanden later is er niets van dit alles terechtgekomen en we weten niet eens of het nog wel steeds op de kaart staat. We weten niet zeker welke actie de overheid zal ondernemen tegen degenen die de diamanten naar de illegale markt omleidden en de economie lieten wegkwijnen. Wij wachten op een onderzoek naar de manier waarop de diamanten werden gebruikt en verkocht.

 

Zou het kunnen zijn dat Chidhakwa  plotseling niet meer op stoom is? We hopen van niet. De grote mogelijkheid blijft dat zijn bazen hem zijn strijdlustige houding hebben ontraden. Dit zou kunnen omdat het erop lijkt dat vele partijkopstukken betrokken lijken bij illegaal handelen bij Chiadzwa. Blijkbaar zitten hier sleutelfiguren bij uit de regering en de Centrale Inlichtingendienst (CIO), die naar verluidt profiteerden van de plundering van de diamantvelden. Een onderzoek zou  grote problemen veroorzaken, terwijl een heroriëntatie op de eigendomsstructuur ook enige lelijke details zou onthullen.

 

Hoe het ook zij, het publiek moet worden geïnformeerd over overheidsbesluiten en acties in de diamantvelden. De wereld moet dit ook weten om het blikveld op en het imago van het land te verbeteren, met name gezien de schandalen die de diamant subsector de afgelopen jaren schokten. Er zal geen zinnige investering plaatsvinden als de ondoorzichtigheid die we vandaag de dag zien blijft bestaan – en dit zou iedere gelegenheid tot herstel  van onze geplaagde economie wegvagen.