Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 6-1-2015

 

Stedelijke landroof moet stoppen

 

Zoals wij berichtten in ons laatste nummer van 2014 maakten woningbouwcoöperaties misbruik van de euforie rond Grace Mugabe’s verheffing tot de politieke macht door stedelijk gebied in Harare binnen te vallen onder het mom van huisvestingsvoorziening voor de daklozen in de aanloop naar het Zanu (PF) congres van december.

 

De gewetenloze coöperaties vonden het gemakkelijk land te bezetten omdat niemand tegen hun acties durfde op te treden uit vrees voor een tegenbeweging van Grace, haar man President Robert Mugabe en de Zanu (PF) factie geleid door Emmerson Mnangagwa, die nu vice-president is. De louche woningbureaus beweerden dat het land werd gereserveerd voor  woningbouwprojecten die waren geïnitieerd door de First Lady, wat toen in feite een leugen was van mensen op zoek naar eigen zelfzuchtig gewin.

 

De locoburgemeester van Harare, Thomas Muzuva, gaf de mate van angst aan voor het plaatselijk gezag toen hij erkende dat het stadsbestuur en de raadsleden niet de billboards die de namen droegen van verschillende nationalistische leiders die namens de coöperaties waren aangewezen konden verwijderen omdat zij anders hiervoor “de prijs zouden  betalen”. Deze illegale woningbouwplannen groeiden als paddenstoelen op een moment dat Zanu (PF) een open stuk land innam dat werd gebruikt als plaats voor hun congres en dat het Robert Mugabe Plein werd genoemd.

 

Terwijl de angst voor tegenacties tegen de tegenstanders van de landroof begrijpelijk is, betekent dat niet dat er niets moet worden gedaan. Nu het congres voorbij is moet men terugkeren naar het gezond verstand. Het stedelijke gezag moet ervoor gaan zitten en manieren bedenken om de landroof te keren.

 

Het is duidelijk dat de invasies onwettig waren, dus het eerste wat er moet gebeuren is een beroep doen op onze juridische procesgang om te garanderen dat degenen die openbaar en particulier terrein roofden van hun plaats worden gestoten en ertoe worden gebracht de wet op grondgebied te gehoorzamen of de gevolgen onder ogen te zien. Het is voor een moderne stad als Harare onmogelijk om zonder iets te doen toe te kijken terwijl hebzuchtige ontevredenen er het recht in eigen hand nemen.

 

Het maatschappelijk midden, in het bijzonder de bewonersverenigingen, moeten ook ingrijpen en lobbyen tegen de waanzin die we zich het afgelopen jaar hebben zien ontvouwen. Er moet een duidelijke boodschap de wereld in worden gestuurd dat de dagen van wetteloosheid voorbij zijn. We moeten handelen in overeenstemming met onze wetten en regels.