Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 3-12-2014

 

We hebben dit eerder aan de hand gehad

 

Met het hardhandig afbranden van het Joice Mujuru kamp zal het zogenaamde Zanu (PF) “verkiezings”- congres niets meer dan een misser zijn. Er zal geen wedloop om posities zijn. De topbanen zullen worden uitgedeeld tot tevredenheid van President Robert Mugabe.

 

Dit betekent dat het top team hoe dan ook geen mandaat heeft van de partijleden. Zanu heeft zich, alweer, laten kennen als een dictatoriale partij die zelfs zijn eigen grondwet niet respecteert.

 

Mujuru’s sympathisanten, die door de verschillende provincies werden gekozen, werden er zonder plichtplegingen uitgegooid volgens een goed gecoördineerde en zorgvuldig uitgekiende “stem van wantrouwen”, die met onbetamelijke haast zonder verder nadenken werd goedgekeurd door het politbureau. Dit was in strijd met de eigen grondwet van de partij, die zegt dat enkel het centraal comité de macht heeft om provinciale leiders te schorsen of te ontslaan.

 

Geen van de beschuldigden kreeg de kans eerlijk te worden gehoord. Degenen die hen beschuldigden waren aanklager, jury en rechter. Natuurlijke rechtspraak eist dat zij een kans krijgen om zich te verdedigen. Van een partij die niet gelooft in interne democratie of gerechtigheid kan men niet erop vertrouwen dat men hetzelfde handhaaft op landelijk niveau.

 

Zanu (PF) leden hebben een verschrikkelijke vergissing gemaakt door het recht om zelf hun leiders te kiezen in te leveren. Eens zullen ze spijt hebben van deze domheid.

 

Misschien dat de mensen het vergeten zijn, maar we hebben dit eerder aan de hand gehad. In 2004 – toen het Mnangagwa kamp erin slaagde hun volgers gekozen te krijgen voor het provinciaal leiderschap. Mnangagwa was er ongetwijfeld klaar voor om verkozen te worden voor de post van Vice President,. Maar hij werd beschuldigd van het beramen van plannen voor de val van Mugabe.

 

Net voor het congres werden de provinciale leiders ervan beschuldigd coupplanners te zijn en ze werden geschorst en ontslagen. De partijgrondwet werd snel gewijzigd met het decreet dat een van de vice presidenten een vrouw moest zijn – wat de weg bereidde voor de verkiezing van Joice Mujuru. Mnangagwa likte zijn wonden in de wildernis.

 

Maar het ziet ernaar uit dat deze wetswijziging eruit wordt gegooid tijdens het congres van deze week – wat de weg baant voor Mnangagwa’s benoeming. Het is duidelijk dat men de partijgrondwet ontworpen heeft en naar smaak wijzigt, enkel om de belangen van de meester poppenspeler te dienen.

 

Tot slot een waarschuwend woord aan degenen die denken dat de overwinning aan hun kant is – vier niet te vroeg feest. Mugabe staat erom bekend met een verrassing voor de dag te kunnen komen.