Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 11-11-2014

 

Een eenzame stem van de rede

 

In een tijd waarin zowat iedereen in de Zanu (PF) regering verwikkeld is in een factiestrijd, stond Patrick Chinamasa daarbuiten als een eenzame stem van de rede. Hij heeft zich niet naar voren geposteerd bij de machtsstrijd in zijn partij – een verfrissende breuk met het verleden toen hij een van de belangrijkste spindoctors was.

 

In plaats daarvan is hij aantoonbaar bezig met het plannen van Zimbabwe’s economische ommekeer op een moment dat dit het laatste is op de prioriteitenlijst van de regering.

 

Wij juichen toe dat Chinamasa pragmatisch is, behoedzaam en nuchter, nu onze economie zich door een moeilijke tijd vecht en ons lijkt terug te voeren naar de donkere jaren van tekorten, hyperinflatie en acute armoede.

 

Sprekend bij een seminar over maatregelen voorafgaand aan de bekendmaking van de regeringsbegroting afgelopen weekend, erkende de minister van Financiën en Economie dat er een nieuwe geesteshouding nodig is om tot beter economisch gewin te komen.

 

Hij ziet goed waarom en wat hij zegt stemt overeen met de heersende realiteit. Het lijkt erop dat hij heeft gebroken met de Zanu (PF) traditie van kop in het zand steken en het wegwuiven van de waarheid door een doolhof van politiek gedraai. Hij erkent dat we door harde tijden gaan, wat de eerste stap moet zijn in de richting van het bedenken van een werkbare strategie om uit de puinhoop te komen.

 

Hij erkent ook dat we ”onze houding moeten veranderen, meer vindingrijk moeten zijn en stevig in debat gaan wat ertoe zou moeten leiden dat de regering met vruchtbaar beleid en strategieën komt”. Hij zei op het seminar: “We hebben een miljoen dingen waar dringend naar moet worden gekeken”.

 

Dat betekent dat hij erkent dat de regering niet goed functioneert, wat de tweede stap moet zijn in de richting van een werkbare strategie.

 

Terwijl zijn collega’s druk zijn met het hekelen van het westen heeft hij zijn nek uitgestoken en benadrukt dat we directe buitenlandse investeringen nodig hebben.

 

Chinamasa heeft last van het feit dat Mozambique, dat we hielpen uit een slopende burgeroorlog te komen, afgelopen jaar bijna 3 miljard dollar aan buitenlandse investeringen binnenhaalde terwijl Zimbabwe, ondanks zijn enorme potentieel, slechts 400 miljoen dollar kreeg.

 

Wij zijn er niet geheel zeker van hoe Chinamasa zo volwassen en visionair werd, maar op het moment hebben we zeker mensen als hij nodig. Het hoofdprobleem met Zanu (PF) is dat men de neiging heeft zich meer te richten op individuele macht en verrijking, dan op de pragmatiek van Zimbabwe opnieuw een welvarende natie te maken.

 

Daarom brengt Chinamasa verfrissing als hij zijn welwillendheid laat zien om onze problemen op te pakken en op te lossen. Terwijl zijn collega’s het druk hebben elkaar naar de strot te vliegen heeft hij besloten krachtig de hand aan de ploeg te slaan en het land te helpen met herstel. Zeer bemoedigend, zeker. Hij moet alleen nog een manier vinden om zijn maten ervan te overtuigen met hem mee te gaan.