Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 2-9-2014

 

Onderzoek autodiefstal Dokora

 

Onlangs brachten wij een artikel waarin we belichtten dat Minister van Onderwijs, Lazarus Dokora, een gedoneerde NP 300 auto voor eigen gebruik had aangewend. Wij berichtten dat het voertuig deel uitmaakte van een vloot die aan zijn ministerie was gegeven voor gebruik onder de Subsidieregeling voor Verbetering van Scholen (SIG) die in mei van start ging – na enige vertraging.

 

Na verkregen inlichtingen en na eigen onderzoek vernamen wij dat Dokora de auto had toegewezen aan zijn Rushinga kiesdistrict waar hij was geroofd terwijl hij onder de hoede was van een particuliere bestuurder. De auto werd vervolgens in brand gestoken door de berovers en naar Harare gesleept, waar hij nu wordt vastgehouden.

 

Interessant genoeg wordt in een stuk in de door de regering gecontroleerde media van maandag beweerd dat de auto van Dokora was. Wij denken dat iemand daar corruptie probeert toe te dekken.

 

Het stuk ging onder de kop “Auto van minister geheel uitgebrand” en vermeldde verder dat de dieven gearresteerd waren bij een schuilplaats in Epworth.

 

Er klopt iets niet aan dit verhaal. Om te beginnen was de auto NIET geheel uitgebrand. Wij hadden de gelegenheid hem te zien en wat kan worden bevestigd is dat alleen het motorcompartiment door het vuur was aangetast. Als nu de auto inmiddels geheel zou zijn uitgebrand, dan moet dit zijn gebeurd nadat hij was meegenomen naar de Raad voor Zimbabwe School Examinaties (Zimsec) in Mount Pleasant, waar hij werd vastgehouden.

 

Als de auto van Dokora was, waarom werd hij dan naar de Zimsec lokaliteit in Harare versleept na het ongeluk? Men zou denken dat hij hem naar zijn huis of mee terug naar Rushinga zou nemen, maar dat was niet het geval. Het zou hoe dan ook van Dokora nog altijd misbruik van zijn functie zijn een door zijn ministerie  gecontroleerde lokaliteit te gebruiken om van zijn persoonlijke bezittingen af te komen.

 

Daarom dringen wij er bij de politie op aan deze zaak onpartijdig en met een professionele instelling te behandelen. Wij zouden ook willen dat de donoren hun eigen onafhankelijk onderzoek doen naar de vloot die zij overhandigden aan het ministerie ten behoeve van het SIG project.