Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 19-8-2014

 

SADC voorzitterschap zet licht op Zim

 

President Robert Mugabe nam afgelopen zondag het voorzitterschap van de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelings Gemeenschap (SADC) over van Malawi’s Arthur Mutharika. Dit betekent dat Zimbabwe de bestuurdersplaats inneemt de komende 12 maanden.

 

Het aannemen van deze positie brengt talloze verantwoordelijkheden en lasten met zich mee die President Mugabe serieus moet nemen. Als nieuwe voorzitter van SADC zal hij hard moeten werken om zowel de situatie in Zimbabwe als die van de hele regio te verbeteren.

 

In een gezamenlijk statement dat afgelopen week naar buiten kwam, merkten de Zimbabwe Advocaten voor Mensenrechten, Amnesty International en Human Rights Watch op dat er in diverse Zuid-Afrikaanse landen – met name Zimbabwe, Malawi en Angola – een groot gebrek aan mensenrechten was. Dit hing in het geval van ons land in hoofdzaak samen met het mislukken van het aanpassen van de wet aan de nieuwe grondwet. Onder algemene problemen in de regio vallen het muilkorven van de media, politieke vergelding en dat het niet lukt om elementaire sociale voorzieningen te bieden.

 

De kwestie van aanpassing van nieuwe wetten aan de nieuwe grondwet die afgelopen jaar werd aangenomen is van het allergrootste belang. Het is een lakmoesproef voor onze regering, die wordt verondersteld leiding te geven door het geven van het goede voorbeeld. Vandaag de dag hebben we misschien het meest onconstitutionele land in de regio en daarbuiten – omdat meer dan 400 wetten tegenstrijdig zijn aan de grondwet. Toch blijven we ze gebruiken.

 

Terwijl de lokale en internationale gemeenschappen de nieuwe grondwet hebben begroet als een relatief goed wettelijk document zal er niets van terecht komen als we niet snel ervoor zorgen dat de wetten ermee in overeenstemming komen. Maar dit is slechts één voorbeeld. Het is nog altijd nodig verzoening en gerechtigheid te garanderen door politieke geweldplegers voor het gerecht te brengen. Onze kieswetten en -instanties moeten compleet onder handen worden genomen.

 

Mugabe kan op geen enkele manier succes claimen aan het eind van zijn zittingsperiode als SADC voorzitter als hij niet garandeert dat bovengenoemde zaken worden behandeld en rechtgezet.

 

De rest van de regio zal toezien op wat er gebeurt in Zimbabwe. Terwijl hij  dus blij kan zijn dat hij werd gekozen als voorzitter, is dit een vermomde zegen* voor Zimbabweanen. Het voorzitterschap zet druk op hem om Zimbabwe uit de put te halen.

 

Wij hopen vurig dat Mugabe niet zal proberen zijn termijn als SADC voorzitter zal gebruiken om zijn eigen normen en waarden op de regio los te laten om er voor zichzelf het meeste uit te halen. In plaats daarvan wordt van hem verwacht dat hij nauw samenwerkt met de rest van Zuidelijk Afrika om de politieke, economische en sociale situatie in Zimbabwe en de andere lidstaten, in het bijzonder degenen die nog steeds als ondemocratisch worden beschouwd, te verbeteren.

 

 

*Lett. blessing in disguise, vert.