Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 22-7-2014

 

Mugabe verliest contact met economische realiteit

 

Het recente statement van President Robert Mugabe dat de nationale economie op weg was naar herstel laat zien hoezeer hij het contact met de realiteit heeft verloren.

Toen hij sprak bij de 2014 President’s  Medaille Schietwedstrijd in Cleveland  Rifle Range buiten Harare, zei hij dat Zim-Asset* en de Geïntegreerde Resultaatgebaseerde Management modellen (IRBM) die door zijn regering waren aangenomen de belangrijkste gereedschappen waren die voor een economische herleving zouden zorgen.

 

Hoewel het goed is dat een nationaal leider optimistisch is, moet dat optimisme gebaseerd zijn op tastbare feiten en ontwikkelingen. Helaas is er niets om te tonen dat de economie herstelt, en Mugabe moet zich hiervan  bewust laten maken.

 

Het heeft geen zin de wereld te vertellen dat onze economie opleeft terwijl als men rondkijkt alles wat men ziet directe tekens zijn van verslechtering en ineenstorting. Afgelopen week nog erkende het ministerie van Arbeid in het Parlement dat de regering geen datum aanbracht op de stortingsbewijzen van ambtenaren vanwege onzekerheid over het moment waarop men over het geld zou beschikken om hun werknemers te betalen. Dit is de eerste keer dat dit gebeurde in de geschiedenis van Zimbabwe.

 

Soldaten werden gedwongen om iedere maand twee weken vrij te nemen om op de kosten van de barakken te bezuinigen en de Zimbabweaanse Belastingdienst (Zimra) werkt 7 dagen in de week 24 uur per dag om inkomsten bijeen te schrapen door opgedragen belastingen. Plaatselijke en buitenlandse schulden blijven steeds groeien. De sociale dienstverlening lijdt en het ministerie van Financiën overleeft door van de hand in de tand te leven.

 

Onnodig te zeggen dat de werkloosheid omhoog schiet omdat er elke week bedrijven sluiten, terwijl duizenden werkloze Zimbabweanen binnenstromen in de overbezette informele sector.

 

Wat bedoelt Mugabe dan als hij zegt dat de economie zich herpakt?

 

Het feit dat we Zim-Asset en IRMB hebben is geen garantie dat de economie zal verbeteren. Zim-Asset heeft fondsen nodig die miljarden dollars belopen. Tot nu toe is het niet duidelijk waar dat geld vandaan zal komen. Zonder kapitalisatie zal de economische blauwdruk niet werken. In ieder geval hebben we in het verleden talloze andere blauwdrukken gehad die tot niets leidden. Tegelijkertijd  zal IRMB niet werken zolang de publieke dienstverlening op basis van partijdigheid wordt gerund, waar functioneringsgesprekken eerder worden bepaald door wie je kent dan wat je weet of hoe goed je je werk doet.

 

Onze boodschap aan Mugabe is dat hij zou moeten ophouden zijn hoofd in het zand te steken zoals de spreekwoordelijke struisvogel. Hij zou moeten garanderen dat hij correct en goed geïnformeerd advies krijgt van zijn ondergeschikten, liever dan afhankelijk te zijn van mensen die op zijn gunsten uit zijn.

 

*Zim-Asset: Zimbabwe Agenda for Sustainable Socio Economic Transformation, Aimbabwe Agenda voor Duurzame Socio-Economische Vormverandering, vert.